Amerikanen fel tegen pinvergoeding banken

Amerikaanse consumenten moeten een extra heffing betalen als ze geld uit een automaat van een `vreemde' bank halen. Het verzet daartegen groeit. De consumentenorganisaties voorspellen dat de banken de strijd gaan verliezen.

Wie in de V pint bij een willekeurige geldautomaat, ziet op het scherm of op een stickertje ernaast vaak de mededeling dat de beheerder van de geldautomaat 1.50 of 2 dollar heft voor de service.

Dat bedrag ben je meteen kwijt. Op de afrekening staat dat je niet 60 maar 62 dollar hebt opgenomen. Bovendien `straft' de eigen bank je ook nog eens met 50 dollarcent tot een dollar voor het vreemdgaan. Tegen dit soort heffingen ontstaat onder Amerikanen steeds meer verzet.

De staten Connecticut en Iowa verbieden het heffen van vergoedingen voor het gebruik van geldautomaten van banken bij wie de cliënt geen rekening heeft. New York heeft een dergelijke wet in voorbereiding en de staten Wyoming, Arkansas en Mississippi stellen een maximum aan de vergoeding. Het ministerie van defensie wil de vergoeding op alle militaire bases afgeschaft zien. De totale omzet voor banken en geldautomaathouders bedraagt jaarlijks enkele miljarden dollars.

Amerikaanse banken op hun beurt verzetten zich tegen pogingen om vergoedingen voor het gebruik van geldautomaten af te schaffen. In Californië kwam het onlangs tot een botsing. Wells Fargo en BankAmerica, de twee grootste banken in de Amerikaanse staat, stapten naar de rechter toen San Francisco en Santa Monica de vergoeding afschaften. Volgens de banken kunnen gemeentes daar niet over beslissen en de rechter stelde hen in het gelijk. De banken waren woedend over het gemeenteraadsbesluit in Santa Monica en de uitsag van een referendum in San Francisco.

,,De banken gedragen zich als grote baby's'', aldus Jon Golinger, directeur van de California Public Interest Research Group (CALPIRG). ,,En ze zijn de strijd aan het verliezen. Andere steden door het hele land zullen volgen. Als de banken hiermee doorgaan kunnen ze ook uit het landelijke netwerk van geldautomaathouders worden gegooid.'' Volgens Golinger worden consumenten zo gijzelaars die steeds meer moeten betalen voor toegang tot hun eigen geld.

Sinds 1996 heffen Amerikaanse banken vergoedingen van 1 tot 2 dollar voor het gebruik van een geldautomaat als de gebruiker geen rekening heeft bij de bank. De eigen bank heft dan zelf `voor straf' ook nog een vergoeding en deelt die met de andere bank. Dat heet dubbel dippen. Banken en andere exploitanten hebben deze heffing inmiddels tot kunst geheven. Zo kan het gebeuren dat een gebruiker van een geldautomaat een maximum van slechts 100 dollar mag opnemen maar daarvoor wel 2 dollar neertelt. Hoewel de Californische banken de eerste ronde hebben gewonnen, is het volgens consumentenorganisaties pas het begin van de strijd. Nu ook veel geldautomaatgebruikers in andere staten genoeg krijgen van de vergoedingen kan gemakkelijk de overtuiging ontstaan in Washington dat hier iets aan moet gebeuren. Het jaar 2000 is bovendien een belangrijk verkiezingsjaar.