World Cup volleybal in Japan ook van belang voor Oranje

Op het volleybaltoernooi om de World Cup, dat morgen in Japan begint, zijn drie startbewijzen te verdienen voor de Olympische Spelen in Sydney. Tot nog toe is bij de mannen alleen thuisland Australië geplaatst. Olympisch kampioen Nederland is niet automatisch zeker van deelname in Sydney en wist zich ook niet te kwalificeren voor het eerste kwalificatietoernooi. Toch is het evenement in Japan van groot belang voor Oranje.

Pas als één van de twee deelnemende Europese landen, Italië of Rusland, zich nu voor de Olympische Spelen plaatst, mag de ploeg van bondscoach Toon Gerbrands meedoen aan de tweede kwalificatieronde. Dat toernooi wordt in de eerste week van januari in Polen gespeeld. Naast Polen zelf zijn de eerste vier landen van het afgelopen EK (Italië, Rusland, Joegoslavië en Tsjechië) uitgenodigd, plus de winnaar van een pré-kwalificatietoernooi in het Belgische Vilvoorde. Nederland, vijfde bij het EK, is eerste reserve.

Gerbrands acht de kans dat een Europese ploeg bij de World Cup bij de eerste drie eindigt zeer groot en dat Nederland dit land in Polen mag vervangen. Het is zelfs aannemelijk dat én de Italianen én de Russen zich meteen voor Sydney kwalificeren. ,,Er zijn eigenlijk maar vier ploegen voor drie plaatsen'', stelt Gerbrands, die het toernooi in Japan als toeschouwer gedeeltelijk zal bijwonen. Hij doelt naast Italië en Rusland op Cuba en Brazilië. De Nederlandse coach beschouwt de Verenigde Staten als de grootste outsider. Andere deelnemers in Japan zijn: Argentinië, China, Tunesië, Zuid-Korea, Japan, Canada en Spanje.

De laatste twee landen hebben een wildcard gekregen. Daar had Nederland op gerekend, maar de internationale volleybalfederatie FIVB en plaatselijke organisatie passeerden de olympisch kampioen. Alle twaalf ploegen spelen in Japan een keer tegen elkaar. Bij de kwalificatietoernooien wordt wederom een nieuwe spelregel doorgevoerd. Een opslag zal ook geldig zijn als hij de netrand raakt.

Als de Nederlandse ploeg begin januari in Polen mag meedoen, zal de selectie een dag voor Kerstmis, op 24 december, voor het eerst bij elkaar komen. Van 26 tot en met 28 december neemt Oranje deel aan het Witte-Molentoernooi in het Belgische Sint-Niklaas. Gerbrands zal na terugkeer van de World Cup zijn selectie bekendmaken. Uit het toernooi in Polen plaatst alleen de winnaar zich voor Sydney. De laatste drie olympische startbewijzen zijn te verdienen tijdens drie korte toernooien (Frankrijk, Griekenland en Portugal) in juli.