Wielrenunie wil meldpunt voor doping

De Koninklijke Nederlandsche Wielrenunie (KNWU) heeft gisteren gepleit voor een meldpunt voor doping. Het hoofdbestuur van de bond ziet hierin een belangrijk wapen in de strijd tegen het gebruik van verboden middelen.

Het meldpunt komt net als een vertrouwenscommissie onder de hoede van NOC*NSF. ,,Andere bonden stellen de KNWU vaak vragen over dopinggebruik, maar wij kunnen er lang niet altijd antwoord op geven. Daarom meent de KNWU dat er behoefte is aan een meldpunt voor doping'', zei voorzitter J. Atsma gisteravond tijdens de jaarvergadering van de KNWU in Bunnik. ,,We hopen op de steun van andere bonden.''

Volgens Atsma zouden sporters, bestuurders en ook ploegleiders met hun vragen bij het meldpunt terecht moeten kunnen. ,,Het moet een onafhankelijk bureau worden met een medicus, iemand uit de sportwereld en een jurist. Sporters kunnen bijvoorbeeld op vertrouwelijke basis informatie inwinnen over de middelen die zij krijgen voorgeschreven. Er doen soms wilde verhalen de ronde over doping, maar we moeten alles serieus nemen.''

De bestrijding van doping heeft een voorname plaats gekregen in het beleidsplan 2000-2003 van de KNWU. De bond voert het aantal eigen dopingcontroles volgend seizoen op van ongeveer 200 naar 450. Het gaat om testen tijdens en buiten de competitie. Bovendien wil de KNWU periodieke gezondheidscontroles houden bij de nationale selecties.

De financiële middelen die daarvoor nodig zijn hoopt de KNWU te verhalen op de Nederlandse overheid. Atsma: ,,We hebben een verzoek ingediend bij het ministerie van VWS. Op deze manier kunnen we een basis leggen voor bijvoorbeeld de junioren die later de overstap maken naar de profs.'' Daarnaast wil de KNWU een licentie instellen voor de ploegartsen die aan de ploegen, regio's of clubs verbonden zijn.

De KNWU kon bij het congres opnieuw een groei van het aantal wielerlicenties melden. Over de hele breedte is er een toename van 5 procent. De aanwas was het sterkst bij de jeugd.

Atsma kijkt met een tevreden gevoel terug op 1999. ,,Bij het WK bleven de prestaties met één gouden medaille van Leontien van Moorsel misschien iets achter bij de verwachtingen. Maar op de wereldranglijst doen we goed mee. Bovendien hebben we ons op veel onderdelen gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. We gaan straks uit van 25 startbewijzen voor Sydney.''

Met het oog op de toekomst gaat de KNWU programma's voor de ontwikkeling van wielertalenten in de categorie veertien tot achttien jaar. Op deze wijze wil de bond de jongeren vooral kennis laten maken met andere disciplines dan wielrennen op de weg. In het kader van dit programma heeft de KNWU bij VWS steun gevraagd voor het instellen van twee functionarissen voor het ontwikkelen van de breedtesport.

Veertien ministers van Sport hebben tijdens een symposium over doping in Sydney gepleit om sporters na dopinggebruik meteen twee jaar te schorsen. De ministers steunen het anti-dopingcentrum WADA, dat vorige week door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Lausanne is opgericht. Het zijn de ministers van Nederland, Australië, Canada, China, Finland, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Polen, Portugal, Zuid-Afrika, Zweden, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

De ministers pleiten ook voor een eenvoudige en breeduitgemeten structuur. ,,We willen dat een gouden medaille op de speelvelden wordt gewonnen, niet in de testbuis'', verklaarde Amanda Vanstone, de Australische minister van Justitie die het symposium voorzat.