Werkgevers vrezen pensioencrisis Europa

De belangrijkste Europese werkgevers, verenigd in de Europese Ronde Tafel van Industriëlen, hebben een dringend beroep gedaan op de Europese Unie om de dreigende pensioencrisis aan te pakken. De topwerkgevers uit 17 landen hebben een rapport laten opstellen, waarvan volgens de Britse zakenkrant Financial Times een concept al is overhandigd aan EU-voorzitter Romano Prodi. Het volledige rapport zal in januari aan de Europese Commissie worden gepresenteerd.

De werkgevers spreken van een ,,tijdbom'' onder het systeem van overheidspensioenen als gevolg van de vergrijzing en de inadequate voorziening van financiële middelen in een aantal EU-landen, waaronder Italië en Frankrijk. De topwerkgevers, onder wie president-commissaris Morris Tabaksblat van Reed Elsevier, pleiten voor een verhoging van de pensioenleeftijd, prikkels voor ouders werknemers om door te werken en meer vrijheid voor pensioenfondsen op buitenlandse markten te investeren. (Hans Buddingh', Brussel)