Voskuils dagboeken op komst

Na het laatste deel van de serie Het Bureau, dat volgens planning volgend jaar oktober uitkomt, zal er met enige regelmaat nieuw werk van schrijver J.J. Voskuil blijven verschijnen. Uitgeverij Van Oorschot is van plan in 2001 te beginnen met de uitgave van zijn reisdagboeken.

De uitgever is enthousiast, al zegt Voskuil zelf dat het geen spectaculaire verhalen zijn. ,,Als we tijdens de vakantie vijf of tien minuten stilhielden dan maakte ik wat aantekeningen'', vertelt hij. ,,Vluchtige impressies van wat net gebeurd was, zijn het. Per vakantie heb ik zo'n twintig tot veertig bladzijden. Aangezien ik op een leeftijd ben dat ik veel op vakantie ben geweest, heb ik veertig tot vijftig van die dagboeken. De uitgever vroeg of hij het mocht lezen. Ik vroeg me af of het interessant zou zijn. Maar hij twijfelde daar niet aan.''

De dagboeken zullen worden uitgegeven in drie of vier delen van 200 tot 300 pagina's. Voskuil: ,,Het wordt niet zo dik als Het Bureau.'' De verhalen beslaan de periode 1957-1992. Voskuil en zijn echtgenote brachten hun vakanties door in Nederland, Frankrijk, Engeland en Ierland. ,,Wandelen deden we in Frankrijk, fietsen in Nederland en Ierland'', zegt de schrijver.

Op 3 maart verschijnt Afgang, het zesde deel van Voskuils veelgeprezen romancyclus Het Bureau. Dat is iets later dan gepland, omdat de drukkerij failliet is gegaan. Het boek wordt nu elders gedrukt.

Mogelijk komt er nog meer werk van de schrijver. Hij heeft namelijk nog 6000 pagina's van zijn dagboeken liggen. ,,Ik zou daar in moeten snoeien'', zegt Voskuil, ,,maar als ik het leven heb dan komt het er misschien nog wel eens van daar iets van te publiceren.''