Vedior ziet winst dalen, koers valt

De winst van uitzendorganisatie Vedior daalt dit jaar als gevolg van de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. De winstwaarschuwing leidde vanochtend tot een koersval van het aandeel Vedior.

De tweede uitzendorganisatie van Nederland verwacht dit jaar een daling van de winst per aandeel van 6 tot 9 procent. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers ging het bedrijf nog uit van een gelijke winst per aandeel in vergelijking met 1998 (2,27 gulden).

,,Het is dramatisch moeilijk om hier arbeidskrachten te vinden'', stelt een woordvoerder van Vedior in een toelichting. ,,Veel werkgevers bieden uitzendkrachten een vast contract aan, waardoor ons potentieel nog eens minder wordt. Het is echt een Nederlands probleem. In Frankrijk zijn er bijvoorbeeld nog voldoende automatiseerders te vinden en dat is hier al lang niet meer het geval.''

Behalve de arbeidsmarkt in Nederland speelt ook een prijzenslag in België Vedior parten. ,,De activiteiten in Nederland en België vormen samen zo'n 20 procent van de omzet. In andere landen draait het goed, maar dat is niet voldoende om de tegenvaller in Nederland en België te compenseren.'' Over de winstdaling in de twee landen wil het bedrijf niets zeggen.

Beleggers straften het tegenvallende nieuws vanochtend genadeloos af. Het aandeel noteerde tegen de middag bijna 20 procent lager op 14,05 euro. Ook marktleider Randstad kreeg een gevoelige klap te verwerken. Het aandeel leverde bijna vijf procent in, ook al beklemtoonde de martkleider dat de winstverwachtingen bij Randstad niet worden gewijzigd. ,,De markt is moeilijk, dat is geen verrassing, maar we zien weer een opleving in Frankrijk en Duitsland en het begin van een opleving in België'', aldus Randstad tegen het persbureau Reuters.

Het geringe aanbod van uitzendkrachten zal tot kostenbesparingen bij Vedior leiden. ,,We dachten aanvankelijk met een zomerdip te maken te hebben, maar de aanhoudende terugval heeft ons verrast. We zullen vooral meer gaan investeren in automatisering om efficiënter te kunnen werken.'' Of gesneden wordt in het personeelsbestand kon de woordvoerder vanochtend niet zeggen.

Vedior publiceert geen kwartaalcijfers, dus aan de winstwaarschuwing van vanochtend werden geen cijfers over het derde kwartaal verbonden. In het eerste halfjaar steeg de nettowinst met 5 procent tot 98 miljoen gulden, vooral als gevolg van een hoger resultaat bij de inmiddels verkochte schoonmaakdochters Abilis en TMG. De omzet steeg met 12 procent tot 3,7 miljard gulden.