Twaalf jaar cel voor doodslag op meisje

De rechtbank in Rotterdam heeft gisteren verdachte L.P. veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens doodslag op de vierjarige Whitley van Gelder.

Het vierjarige meisje verdween op 5 augustus vorig jaar tegen middernacht uit haar ouderlijke woning, een flat aan de Schermerhoek in Capelle aan den IJssel. De moeder van het meisje en haar vriend zaten op dat moment in een café tegenover de flat. De volgende ochtend werd het meisje dood aangetroffen in een vijver van het nabijgelegen recreatiepark Hitland. Volgens de rechtbank heeft verdachte P. ingebroken in de flat, Whitley ontvoerd en seksueel misbruikt. Daarna heeft hij haar in het water achtergelaten waardoor ze verdronk. Verschillende getuigen hebben P. in het park gezien, in het gezelschap van een klein kind. Verder zijn bloedsporen van de verdachte aangetroffen op glasscherven in de flat en op de onderbroek van het vierjarige meisje, die in het park werd teruggevonden.

De officier van justitie had twee weken geleden twintig jaar gevangenisstraf tegen P. geëist wegens moord. De rechtbank achtte dat echter niet bewezen, omdat niet onomstotelijk vast is komen te staan dat P. de bedoeling had Whitley om het leven te brengen. Wel is P. volgens de rechtbank bij de ontvoering van het vierjarige meisje ,,doordacht te werk gegaan''. Rechtbankpresident Pauw Gerlings kwalificeerde het handelen van de verdachte gisteren als ,,buitengewoon bruut''. Wel zei de rechtbank in haar vonnis rekening te hebben gehouden met de jeugdige leeftijd van de verdachte en het feit dat hij geen strafblad heeft.