TNO: geen sekskelders onder school

Er bevinden zich geen voor personen toegankelijke gangen of kelders onder de openbare basisschool De Dreef in Emmererfscheidenveen.

Dat blijkt uit het onderzoek dat TNO heeft verricht in opdracht van het openbaar ministerie te Assen. Aanleiding voor het onderzoek was de aanhoudende stroom verhalen over seksueel misbruik van schoolkinderen. De geruchten over de ontucht die door leerkrachten en andere volwassenen zou zijn gepleegd in kelders onder de school, leidden sinds het najaar van 1997 tot onrust in het Drentse veendorp.

De ouders van de vermeende slachtoffertjes hadden in civiele procedures vergeefs verzocht om een onafhankelijk onderzoek door TNO. Kort nadat afgelopen zomer in het huis van een van de slachtoffertjes brand was gesticht, besloot hoofdofficier van justitie R.van Rossem-Broos alsnog om bouwkundig en radaronderzoek te laten verrichten.

TNO heeft alleen twee kleine, niet toegankelijke kelders aangetroffen, die omstreeks 1977 zijn volgestort met puin en zand. Verder bevonden zich onder de school alleen kruipruimtes. Tussen de school en de kelders van een belendende bakkerij, waarover de aanklagende ouders spraken, werden geen ondergrondse verbindingen aangetroffen. De resultaten van het onderzoek bevestigen de eerdere conclusie van politie en justitie dat de aangiften van seksueel misbruik niet juist kunnen zijn.

Voor de hoofdofficier van justitie en de burgemeester P. van der Velden van Emmen was de uitslag ,,niet anders dan verwacht''. Beiden spraken gisteren op een persconferentie de hoop en verwachting uit dat hiermee de rust in het dorp zou weerkeren. De burgemeester zegde toe om met de beschikbare middelen alles in het werk te stellen om ,,de vitaliteit van het dorp te verbeteren''.

De advocaten van de aanklagende ouders, W. Anker en J. Boksem uit Leeuwarden, spraken van een ,,moeilijk moment''. De kinderen zijn ernstig getraumatiseerd en vertellen gruwelijke verhalen, aldus Boksem, ,,en daarvoor ontbreekt nog steeds een afdoende verklaring''. De advocaten konden nog niet zeggen of de ouders verdere juridische stappen nu achterwege zouden laten. Bij het gerechtshof in Leeuwarden loopt nog een ex-artikel 12-strafvorderingsprocedure tegen het openbaar ministerie wegens niet-vervolgen. Tegen enkele van de aanklagende ouders zelf dient op 14 december een proces wegens smaad en laster.