Spiegelwand Günther Förg afgebroken

De sloop van een van de twee spiegelwanden van beeldend kunstenaar Günther Förg op metrostation Eendrachtsplein in Rotterdam heeft tot woedende reacties geleid in de Rotterdamse kunstwereld.

Een van de wanden wordt momenteel door het Rotterdamse vervoersbedrijf RET veranderd in een zogenaamde `Millenniumwand', waarop 600 groene en witte tegels worden geplaatst met persoonlijke boodschappen van Rotterdammers. De RET verkoopt de tegels sinds 30 april van dit jaar voor 99 gulden per stuk. Een deel van de opbrengst is bestemd voor de Ronald McDonaldhuizen. Volgens A. Pak van de RET zal de helft van de spiegels ten slotte ter afwisseling tussen de tegels worden teruggeplaatst.

De Duitse kunstenaar Günther Förg ontwierp de dubbele spiegelwand in 1988 in het kader van een Beeldenroute door de stad. De wand was bedoeld als `semi-permanent' kunstwerk, dat eventueel na drie maanden kon worden verwijderd. Wim van Krimpen, directeur van de Rotterdamse Kunsthal en destijds galeriehouder van Förg: ,,Dat is nooit gebeurd, omdat de spiegels zo'n prachtig ruimtelijk effect hadden op het station Eendrachtsplein. Bovendien bleek het bevorderlijk voor de veiligheid dat mensen steeds hun eigen gestalte zagen.'' Förg zelf, wiens werk momenteel ook te zien is op Glad IJs, de overzichtstentoonstelling van het Stedelijk Museum in Amsterdam, was vanmorgen onbereikbaar voor commentaar. Van Krimpen overweegt om uit naam van Förg een kort geding tegen de RET aan te spannen: ,,Het is schandalig om een werk zomaar af te breken, zonder enig overleg met de maker. En dat in een stad die zo hard probeert om zich als kunststad te manifesteren.''

H. Arberman van het Centrum Beeldende Kunst, dat verantwoordelijk is voor de kunst op metrostations, zegt eveneens `verbijsterd' te zijn over de actie van de RET. ,,Wij wisten nergens van, en zitten hier nu met stijgende verbazing de lokale kranten te lezen. Als collegadienst hadden wij hierover geïnformeerd moeten worden.'' Het CBK beraamt zich momenteel op eventuele stappen tegen het vervoersbedrijf.

De Millenniumwand zal op 15 december op feestelijke wijze worden onthuld. Wegens het grote succes heeft de RET de tegelactie inmiddels verlengd tot en met maart 2000. A. Pak: ,,De tegels hebben eeuwigheidswaarde, dat spreekt mensen aan. Als er weer zoveel verkocht worden, gaan we ook met de tweede spiegelwand aan de gang.''