Rente VS kwart procentpunt hoger

De Amerikaanse geldmarktrente en het disconto zijn effectief verhoogd met een kwart procentpunt. De geldmarkrente staat nu op 5,5 procent, het disconto op 5,0.

Dat heeft de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, gisteren meegedeeld. De rente is daarmee voor de derde maal dit jaar verhoogd. De `Fed' kondigde ook aan een neutrale positie in te nemen ten aanzien van toekomstige rentestappen. De bekendmaking kwam na afloop van de reguliere vergadering van de FOMC (Federal Open Market Committee), het beleidsbepalend comité van de `Fed'.

Veel grote banken kondigden onmiddellijk een verhoging van hun prime rate aan, het percentage waartegen ze lenen aan hun beste zakelijke klanten. De financiële markten reageerden over het algemeen positief op het rentebesluit. Het Dow-Jonesgemiddelde schoot met 171 punten omhoog, en de elektronische beurs Nasdaq kreeg zelfs zoveel transacties te verwerken dat het systeem uitviel. De obligatiemarkt was teleurgesteld door de waarschuwende toon van de toelichting en verloor iets in koers. Ook in Europa stegen vanmorgen de aandelenkoersen in reactie op New York.

In een toelichting bij de bekendmaking sprak de Fed van economische groei ,,in een onhoudbaar tempo'' en een ,,expansie die de groeipotentie te boven gaat''. Deze ferme taal ondersteunde de renteverhoging, maar leek in tegenspraak met de neutrale positie ten aanzien van toekomstige verhogingen.

,,De belangrijkste elementen in de toelichting hadden te maken met de werkgelegenheid'', aldus econoom Marc Wanshel van J.P. Morgan. ,,De Fed vindt dat het risico van inflatie afgenomen is door zijn eigen acties, maar vindt tegelijkertijd dat de krapte op de arbeidsmarkt alarmerend kan worden.'' De werkloosheid in de VS mat in oktober 4,1 procent van de beroepsbevolking voor Amerikaanse begrippen ongekend laag.

De Fed heeft eerder laten doorschemeren eind december geen rentestappen te willen nemen in verband met mogelijke liquiditeitsproblemen omstreeks de jaarwisseling. Tot februari zal dus in elk geval de rente ongewijzigd blijven. Sommigen zien daarin het eind van de reeks recente renteverhogingen. Na drie verhogingen sinds juni van dit jaar zou de economische groei dusdanig worden afgeremd dat nu een periode van gematigde groei op komst is, en wellicht zelfs een periode van groeivertraging. De volgende renteverandering zou eerder een verlaging dan een verhoging zijn.

Niet iedereen denkt daar zo over. Door de opleving van de wereldeconomie en groeiende bestedingen na het passeren van de millenniumwende zou de groei kunnen aantrekken in het eerste kwartaal van 2000.

,,Wij voorzien verdere renteverhogingen volgend jaar'', aldus econoom Marilyn Schaja van DLJ. ,,Wij verwachten nog twee renteverhogingen in 2000'', aldus Wanshel van JP Morgan.