`Politievoorlichter Wilting gaat te ver'

De Amsterdamse politievoorlichter Klaas Wilting heeft met zijn optreden in de media het politiekorps in discrediet gebracht. Dat schrijft burgemeester Patijn, mede namens hoofdofficier H. Vrakking, in een brief aan korpschef J. Kuiper.

Wilting heeft daarop gisteren van Kuiper te horen gekregen dat hij tot het einde van het jaar 2000 niet meer in televisiespelletjes mag optreden. Aanleiding voor de brief is de uitreiking van het boek 100.000 Fietsventielen waarin ex-drugsverslaafde Chiel van Zelst verslag doet van het bestaan van `fietsenjunk'. Wilting reikte vorige week het eerste exemplaar uit, tot ergernis van Patijn en Vrakking. ,,Dat boek is geschreven door een persoon die er prat op gaat één van de grootste fietsendieven van Amsterdam te zijn geweest'', zo staat in de brief. ,,Of betrokkene nu zijn leven heeft gebeterd is niet van belang.''. Wilting, sinds 1980 voorlichter van het Amsterdamse korps, was de afgelopen jaren vaker onderwerp van negatieve publiciteit. Hij staat bekend als fervent schnabbelaar bij tv-spelletjes. Patijn schrijft aan Kuiper: ,,Wilting heeft van u en uw voorganger altijd een grote vrijheid gehad naast zijn voorlichtingswerk voor ons korps eigen hobby's uit te oefenenen. De grens ligt daar waar de naam van het korps in het geding is. Wij menen dat in dit geval deze grens verre is overschreden.''

Wilting reageert op de van hem bekende laconieke wijze en zegt ,,een heel fijn gesprek'' te hebben gehad met Kuiper. En over het feit dat de kwestie de New York Times en het internationale persbureau AP haalde: ,,Ik word nog een belangrijk persoon.''