Piraten met kaarten

Met de invoering van digitale satelliet-televisie hadden de exploitanten van betaal-tv gedacht dat de dagen van de piraterij geteld waren. Vooral de exploitanten die digitaal een zgn. `embedded' codeer-systeem hanteren, zoals BSKyB en Canal+ en zijn filialen zaten, dachten ze, helemaal goed. Bij zo'n embebbed-systeem vindt de codering niet alleen plaats met behulp van de gegevens op de smartcard die de abonnee in zijn toestel steekt, maar ook met in de hardware van de ontvanger verankerde informatie. Als je nauwgezet bijhoudt wie zo'n ontvanger koopt, kan er niets meer verkeerd gaan.

Maar het ging wel mis: de piraterij die in de analoge tijd enorme afmetingen aannam, bestaat nog steeds. Want Canal+ Nederland bijvoorbeeld geeft niet alleen ontvangers en kaarten uit voor het abonnement op de twee (binnenkort drie) betaalkanalen van dezelfde naam, maar ook voor het gratis te ontvangen digitaal pakket van Nederlandse publieke- en commerciële radio- en televisiezenders. Het blijkt dat hackers zulke kaarten zó weten om te bouwen, dat zij voor de signalen van de betaalkanalen open staan.

De Economische Controle Dienst liet onlangs weten een omvangrijke fraude op het spoor te zijn, waarbij omgebouwde kaarten op Internet werden aangeboden. Goedkoop zijn ze niet: 800 gulden, meer nog dan een regulier jaarabonnement op Canal+. Maar ze zijn buiten Nederland in de handel en bovendien – zo is de belofte – voor eeuwig actief.

Canal+ heeft ook op andere manieren last van piraterij en gratis meekijken. Tot voor kort waren de signalen van Canal+-Vlaanderen geheel ongecodeerd te zien op een minder gangbare satelliet. Dit voor Vlaamse kabelnetten bedoelde signaal is sinds kort gecodeerd en het gat dus gedicht. Nog steeds echter kijken veel potentiële klanten van de betaalzender naar Scandinavische versies van Canal+, met een zgn. Dmac-decoder. Canal+ wijzigt de codes van dit signaal soms meerdere keren per dag. Met dezelfde snelheid verschijnen de nieuwe codes Internet. En tenslotte verschijnen er steeds meer illegale software en computerkaarten waarmee allerhande coderingen van signalen op de satelliet of de kabel kunnen worden ontcijferd, door ze eerst door de pc te leiden.

De digitale piraterij lijkt Canal+ nu primair juridisch te willen bestrijden – de Europese- en Nederlandse wetgeving bieden daartoe sinds kort de mogelijkheid. Maar daarnaast binden de technische bollebozen van het bedrijf de strijd aan met de hackers. Een complicerende factor daarbij is dat op de satelliet de signalen behalve in het eigen codeersysteem van Canal+ (Seca-Mediaguard) ook nog worden doorgegeven in het systeem Irdeto. Dat was het digitale codeersysteem van Filmnet, zoals Canal+ heette voordat het drie jaar geleden door de Fransen werd overgenomen. Een groot deel van de reguliere, betalende abonnees heeft destijds een Irdeto-decoder aangeschaft en Canal+ wil ze niet van zich vervreemden.

Irdeto-kaarten zijn – zo gaat het gerucht – nog makkelijker te kraken dan Seca-kaarten, en dus wil Canal+-Nederland er het liefst van af. De nieuwe diensten die Canal+ volgend jaar denkt in te voeren – een pluspakket met Eurosport, Discovery etc. – zullen alleen nog maar in Seca beschikbaar zijn. Het wordt steeds moeilijker om bij Canal+ een kaart aan te vragen voor in de Irdeto-ontvanger.

De definitieve oplossing ligt in een voordelig aanbod van Canal+ aan Irdeto-bezitters hun toestel om te ruilen, zoals Canal+ al heeft gedaan in andere landen waar men Irdeto had `geërfd'. Deze mogelijkheid wekt al bij voorbaat veel woede in Internet-nieuwsgroepen van satelliet-enthousiasten – een duidelijker aanwijzing dat die kaartjes `lek' zijn, is niet denkbaar.

Voor codes zie bijvoorbeeld de nieuwsgroep alt.satellite.tv.crypt.