Opzet vermoed bij ramp EgyptAir

Egypte verzet zich tegen het voornemen van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten het onderzoek naar het op 31 oktober neergestorte vliegtuig van EgyptAir over te dragen aan de FBI.

Gisteren zou het onderzoek worden overgenomen door de FBI omdat er aanwijzingen zijn dat een van de co-piloten het vliegtuig opzettelijk heeft laten neerstorten, maar dat besluit is nu opgeschort. De Boeing 767 was ongeveer 40 minuten eerder opgestegen van Kennedy International Airport in New York met bestemming Kairo en vloog op een hoogte van 10.000 meter voordat het voor de kust van Massachusetts in zee stortte. Op de teruggevonden banden van de gesprekken in de cockpit is te horen hoe reserve co-piloot Gameel-al-Battouti een kort gebed zegt. Uit de eveneens opgespoorde zwarte doos blijkt dat kort daarna de automatische piloot werd uitgeschakeld en dat de Boeing 767 in een duikvlucht terecht kwam.In de laatste seconden van de vlucht werden de motoren van het vliegtuig uitgeschakeld. Radarbeelden hebben getoond dat het toestel daarna weer even opsteeg alvorens in zee te vallen. Alle 217 inzittenden kwamen om.

Een Amerikaanse regeringswoordvoerder verklaarde gisteren dat een van de twee piloten de cockpit had verlaten toen het gebed werd gezegd. ,,Eén persoon kan betrokken zijn bij een misdaad'', aldus de woordvoerder.

De Egyptische ambassadeur in de VS, Nabil Fahmy, tekende gisteren bezwaar aan tegen een FBI-onderzoek. Het besluit om het onderzoek in handen te geven van de FBI werd vervolgens uitgesteld om de Egyptische autoriteiten de gelegenheid te geven eerst zelf een onderzoek te laten instellen. Inmiddels is een team van Egyptische deskundigen op weg naar de VS.

Volgens de Egyptenaren, die niet geloven in het zelfmoordscenario, is het heel gebruikelijk dat piloten die geconfronteerd worden met een ramp een gebed zeggen. De omstandigheden waaronder de Boeing neerstortte hebben de afgelopen weken aanleiding gegeven tot speculaties en geruchten over een mogelijke kaping, een gevecht in de cockpit of een zelfmoord van een van de piloten. Andere theorieën gaan er vanuit dat het vliegtuig getroffen is door een raket vanaf de grond.

De Washington Post bericht vandaag dat de 8-jarige dochter van co-piloot Battouti ernstig ziek is en onder behandeling staat bij een reumatoloog in het academisch ziekenhuis van Los Angeles.

In twee eerdere gevallen hebben piloten zelfmoord gepleegd door hun toestel te laten neerstorten. Zo kwamen in 1994 44 passagiers om het leven toen een Marokkaans lijntoestel van Agadir naar Casablanca neerstortte. Ook het neerstorten van de Boeing 737 van Silkair in 1997 in Zuid-Sumatra wordt op het conto geschreven van een suïcidale piloot.

Een Egyptische piloot, Yusry Hamid, die vaak met de omgekomen bemanning van het neergestortte toestel heeft gevlogen, heeft verklaard niet te geloven in zelfmoord. ,,Als de piloot zelfmoord wilde plegen zou hij betere gelegenheden gehad hebben zoals tijdens het opstijgen of landen.'' (AP, Reuters)