Lyondell bouwt met Bayer op de Maasvlakte

Het Amerikaanse concern Lyondell en de Duitse chemiereus Bayer gaan samen een grote chemische fabriek op de Maasvlakte bouwen. De fabriek die 1,5 miljard gulden kost, zal propyleenoxide en styreenmonomeer produceren, twee grondstoffen voor de chemische industrie. Het bedrijf zal werk bieden aan circa 150 werknemers en wordt eind 2002 of begin 2003 in gebruik genomen.

Dit besluit is onderdeel van een transactie tussen Bayer en Lyondell die gisteren bekend werd gemaakt. Bayer koopt voor ongeveer vijf miljard gulden alle Lyondell-fabrieken voor polyolen, een grondstof voor de produktie van o.a. schuim en lijmen. Deze Lyondellbedrijven zijn gevestigd in de Verenigde Staten, Belgie, Frankrijk, Indonesie en Taiwan.

De bouw van de propyleenoxide fabriek op de Maasvlakte was al in 1995 aangekondigd door het Amerikaanse bedrijf Arco. Kort nadat de bouw was begonnen, werd Arco overgenomen door Lyondell, die de bouw vorig jaar augustus twee jaar opschortte in verband met de economische crisis in Azie. Bayer en Lyondell maakten gisteren bekend dat ze de fabriek samen zullen bouwen. Het akkoord zal in de loop van volgend jaar worden geformaliseerd. Arco wilde aanvankelijk op de Maasvlakte ook een fabriek voor butaandiol bouwen. Lyondell zag daar van af en besloot eerder dit jaar deze fabriek in het Botlekgebied te bouwen. Dat leidde tot speculaties dat het Maasvlakteproject definitief zou worden afgeblazen. Lyondell heeft 100 hectare terrein (huur plus optie) op de Maasvlakte gereserveerd. Het bedrijf heeft 350 werknemers in de Botlek en ca 140 bij een service centre in Rotterdam.