Joods Overleg claimt diamanten

Het Centraal Joods Overleg heeft namens de Nederlands joodse gemeenschap bij een Zwitsers fonds voor oorlogsslachtoffers een miljoenenclaim ingediend voor tienduizend karaat aan geroofde diamanten. Deze partij heeft de Duitse bezetter van Amsterdamse diamantairs geroofd en aan Zwitserse banken verkocht. Volgens het Centraal Joods Overleg (CJO) vertegenwoordigt de partij een waarde van circa honderd miljoen gulden.

In het fonds, dat onder beheer valt van een Amerikaanse rechter, zullen Zwitserse banken 2,5 miljard gulden storten als compensatie voor de tegoeden van Holocaustslachtoffers die nooit zijn opgeëist. Joodse organisaties, met name in de Verenigde Staten, en de Zwitserse banken bereikten hierover in 1998 een akkoord. De Zwitsers hopen hiermee rechtszaken van voormalige joodse rekeninghouders te voorkomen. Een Amerikaanse rechter zal eind deze maand op een hoorzitting bepalen of dit akkoord redelijk en billijk is. Daarna gaat een speciaal hiertoe benoemde rechter bepalen hoe het geld verdeeld moet worden.

Het Centraal Joods Overleg denkt een goed onderbouwde claim te hebben ingediend. Volgens CJO-onderzoeker R. Blitz heeft de Duitse bezetter van in hoofdzaak Amsterdamse diamantairs 10.000 karaat aan diamanten doorgesluisd naar Zwitserse banken. Het gaat om twee kilo diamanten.

DIAMANTROOF: pagina 2