INTERNET IN KAART

In de science-fictionthriller Trading Reality van Michael Ridpath ontmoeten we Mark Fairfax. Hij is obligatie-specialist en gebruikt veelvuldig Bondscape, een computerprogramma dat het gedrag van de obligaties naar een driedimensionaal informatielandschap vertaalt. Trends zijn als bewegende heuvels en dalen te zien, en de hoeveelheid en prijs van de verhandelde obligaties krijgt Fairfax als een soort groeiende en krimpende wolkenkrabbers in beeld. Met een virtual reality-bril vliegt hij door dit landschap, zoomt in en uit en wijzigt onderlinge relaties tussen variabelen. Zo worden onvermoede verbanden zichtbaar, en Fairfax scoort vette winsten.

Het boek geeft een verhelderend inzicht in de mogelijkheden van 3D-visualisatie, al bestaan zulke programma's nog niet. Er zijn wel pogingen gedaan om beurskoersen of de complexiteit van het Internet in kaart te brengen. URLGraph, ontwikkeld aan de universiteit van Lancaster, visualiseert de links tussen pagina's op een website, en tussen websites onderling. Het begint zijn werk op de homepage van een website en volgt de links naar het tweede niveau. Van iedere pagina op het tweede niveau volgt het dan de links naar het derde niveau, enzovoort. Eventueel kunnen daarna de pagina's van andere sites waar naartoe gelinkt is in kaart gebracht worden.

Aan dergelijke informatie bestaat behoefte omdat inzicht in de structuur tot betere ontwerpen leidt. En websites – of een andere vorm van aanwezigheid in cyberspace – is waar het in de toekomst om draait. Websites bevinden zich vaak waar de prijzen voor huisvesting het laagst zijn. Dankzij twee- of driedimensionale chatprogramma's vormen zich virtuele gemeenschappen en de werknemers van bijvoorbeeld een multinational kunnen samenwerken zonder eerst duizenden kilometers te hoeven reizen.

In de afbeelding geeft het vierkantje rechtsonder de homepage aan, de twee vierkanten daar schuin links boven het tweede niveau en de cirkelboog van vierkanten links het derde niveau.

Meer informatie over URLGraph is te vinden op de homepage van Kevin Palfreyman (www.comp.lancs.ac.uk/computing/users/kev/). (Tekst Rob Smit)