Internationaal

LONDEN

Europese beurzen maakten vanmorgen pas op de plaats. Het in de Verenigde Staten gunstig ontvangen besluit om de Amerikaanse geldmarktrente met een kwart procentpunt te verhogen, en voorlopig geen renteverhoging na te streven, miste zijn effect in Europa, al was het maar omdat het feest gisteren al voor een deel was gevierd met forse koersstijgingen.In Londen bewogen de koersen per saldo niet veel. De FTSE-index stond rond het middaguur op een klein verlies van 0,2 procent op 6.570 punten. Een positief commentaar van de zakenbank Morgan Stanley over cyclische aandelen werkte gunstig op Corus en een aantal mijnbouwaandelen, zoals Billiton.

FRANKFURT

Na een hogere opening viel de DAX-index wat terug, tot een verlies van 0,1 procent op 5.905 punten. Auto-aandelen waren in trek nadat de topman van Ford had gezegd te willen expanderen in Duitsland, waarbij BMW een interessante optie is.

PARIJS

De handel in Parijs kwam door technische problemen pas laat op gang. De aandelenkoersen kwamen nauwelijks van hun plaats, afgezien van een kleine daling van France Télécom en een verdere stijging van Bouygues. De CAC-index was 0,2 procent lager op 5.176 punten.

TOKIO

Op de effectenbeurs van Tokio zijn de aandelenkoersen vandaag gestegen. Het Nikkei-gemiddelde ging met 119,68 punten omhoog tot 18.274,82. De stijging, die overeenkomt met 0,6 procent, hield verband met de opgaande lijn die Wall Street gisteren had laten zien.

Op de beurs van Zuid-Korea ging het minder goed. Daar gingen de koersen met gemiddeld 1,8 procent omlaag. De beurs van Australië wist zich wel op te trekken aan Wall Street en beleefde een stijging van ruim 1 procent. Hongkong eindigde 0,1 procent hoger.

NEW YORK

Beleggers reageerden gisteravond zeer gunstig op het besluit van de Amerikaanse centrale banken om de belangrijkste rentetarieven met een kwart procentpunt te verhogen. Het Dow-Jonesgemiddelde klom 172 punten omhoog op 10.932 punten. Beleggers keken vooral naar de kleine lettertjes bij de renteverhoging, waaruit blijkt dat een verdere verhoging dit jaar onwaarschijnlijk is. Daarmee is de maandenlange onzekerheid verdwenen.

Chipfabrikant Intel maakte een einde aan dagen van neergang met een sprong van 3,4 procent. De financiële sector profiteerde ook. Citigroup kreeg er 3,8 procent bij en JP Morgan won bijna 3 procent. American Express moest het doen met 1,5 procent winst. Op de schermenbeurs Nasdaq stegen de koersen 2,3 procent tot nieuw record van 3293 punten.