Hugh Grant

In een reeks profielen van hedendaagse filmsterren deze week de Engelse acteur Hugh Grant. De schutterige ster van hits als Four Weddings and a Funeral en Notting Hill is vanaf deze week te zien in de mafiakomedie Mickey Blue Eyes.

Ook op charme kan men een imperium bouwen. Hugh Grant is er hard mee bezig. Sinds 1994 werkt hij samen met zijn vriendin Elizabeth Hurley in de Hugh Grant Business. Grant beschikt over een soort charme die mannelijkheid eerder ontkracht dan bevestigt. Hij poseert niet als een stuk, maar als een stumper, die met gestotter, gestamel en een hand door zijn haar harten kan doen smelten. De acteur is al een Cary Grant van de jaren negentig genoemd. Maar waar de eveneens in Londen geboren Cary als een Amerikaanse held de geschiedenis in kon gaan, is Hugh voor alles een Engelsman die in Oxford gestudeerd heeft. De acteur is de zoetste ambassadeur die de upper classes zich wensen kunnen. Veel mensen hebben ook een hekel aan Grant en de wereld die hij vertegenwoordigt.

Grant (Londen, 9 september 1960) werd in 1994 in een klap wereldberoemd door zijn rol in de onverwachte hit Four Weddings and a Funeral. Daarvoor had hij onder meer een aantal rollen gespeeld in Merchant-Ivory producties, waaronder The Remains of the Day (1993). Voor zijn rol in Maurice won hij in 1987 de prijs voor beste acteur pop het Filmfestival van Venetië. Toen Grant na het succes van Four Weddings naar Hollywood vertrok was hij al zo beroemd dat hij anderen beroemd kon maken, zoals de prostituee Divine Brown, met wie hij door de politie op Sunset Boulevard werd aangetroffen. Grant doet zijn onderonsje met Divine in interviews nu af met de woorden van zijn grootmoeder: ,,He had a few drinks with the boys and then he got fresh with the girls.'' Grants vriendin, het fotomodel Elizabeth Hurley, werd aan Grants zijde wereldberoemd in een met veiligheidsspelden bij elkaar gehouden jurk van Versace. Ook zij vergaf hem zijn escapade, al gaan er geruchten dat het tweetal sindsdien vooral zakenpartner is. Hurley en Grant drijven samen de productiemaatschappij Simian Films, waarvoor Hurley de Grant-vehikels Extreme Measures en Mickey Blue Eyes produceerde. In Extreme Measures, de eerste film die Grant maakte na het incident met Brown, week Grant af van het type dat hem beroemd maakte. Maar het deze zomer uitgebrachte Notting Hill, van dezelfde makers als Four Weddings, en in Mickey Blue Eyes, is Grant weer het type waar hij beroemd mee is geworden. Toch heeft de acteur zich nog niet helemaal bij deze typecasting neergelegd. In de nieuwste, nog niet uitgebrachte film van Woody Allen schijnt hij een slechterik te spelen. Maar op stapel staat gelukkig ook een rol als tennisspeler die uit het niets de finales van Wimbledon haalt. Het type van Grant is er een om niet snel genoeg van te krijgen.