Gergjev verkiest Wenen boven Rotterdam

Valery Gergjev, de Russische chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch orkest, heeft zijn Rotterdamse concerten op 2 en 3 december in de Rotterdamse Doelen afgezegd om in Wenen zijn debuut te kunnen maken bij de Wiener Philharmoniker in de concertzaal van de Musikverein. Interim-directeur L. Vleggeert zegt dat het orkest door Gergjev voor een voldongen feit is gesteld en is daarmee uiterst ongelukkig. ,,De afspraken met Gergjev zijn lang geleden gemaakt en afspraken gelden ook voor beroemde dirigenten. Het laatste woord is hierover nog niet gezegd.'' Gergjev wordt vervangen door Markus Stenz, de chef-dirigent van het Melbourne Symphony Orchestra. Hij is een autoriteit in de uitvoering van muziek van Hans Werner Henze, wiens Zevende symfonie op het programma staat. Verder speelt Jean Yves Thibaudet het Tweede pianoconcert van Chopin. Omdat Stenz op 4 december verhinderd is, gaat het voor die datum aangekondigde concert in Utrecht helemaal niet door. Het orkest biedt houders van kaartjes van de concerten op 2 en 3 december de mogelijkheid om voor de helft van de prijs de concerten te bezoeken die Gergjev dirigeert op 8 en 10 december en 7 april.