Fel verzet tegen bod op Mannesmann

Duitse ondernemers en de vakbeweging hebben het voornemen van de Britse Vodafone-topman Chris Gent om vrijdag een vijandig bod uit te brengen op het Mannesmann-concern scherp bekritiseerd. Vooral de aangekondigde ontmanteling van Mannesmann stuit op grote weerstand.

Gisteravond zette Vodafone-bestuursvoorzitter Gent in interviews op de Duitse televisie zijn strategie voor Mannesmann uiteen om aarzelende aandeelhouders over de streep te trekken. Hij is uitsluitend uit op de lucratieve afdeling mobiele telefonie van Mannesmann en wil de overige dochters (onder andere vaste telefonielijnen, machines en auto-onderdelen) van het concern naar de beurs brengen of verkopen. Volgens Gent zal de nieuwe onderneming Vodafone/Mannesmann in Europa met meer dan 42 miljoen klanten marktleider worden op het gebied van mobiele telefoons.

Werkgeversvoorzitter Hans Peter Stihl van het Duitse midden- en kleinbedrijf zei gisteren in Berlijn, dat vijandige overnames met het doel een onderneming volledig `uit te kleden', verboden zouden moeten worden. Stihl zei in principe niet tegen vijandige overnames te zijn. Maar volgens hem moet worden verhinderd, dat kerngezonde succesvolle bedrijven in mootjes worden opgesplitste en aan de meest biedende worden verkocht. Stihl pleitte ervoor een verbod tot opsplitsing van een concern in het Europees recht op te nemen. De Europese Commissie zou op de naleving ervan moeten toezien.

Niet alleen het bestuur van Mannesmann verzet zich met hand en tand tegen een overname door Vodafone, 's werelds grootste concern in mobiele telefoons. Ook de vakbeweging ,,zal alle krachten bundelen'' om overneming te voorkomen, zo lieten de Deutsche Gewerkschaftsbund DGB (de overkoepelende Duitse vakcentrale) en IG Metall (de machtige metaalbond) weten. DGB-bestuurslid Heinz Putzhammer drong aan op invoering van een Europees vennootschapsrecht. ,,De Europese ondernemingscultuur, waarvan ook Mitbestimmung (medezeggenschap, red.) deel uitmaakt, maar niet worden teniet gedaan'', aldus Putzhammer. De mezezeggenschap garandeert werknemers een positie in de raad van toezicht van hun bedrijf, zodat ze ook invloed hebben op strategische beslissingen.

Putzhammer waarschuwde voor het verlies van tienduizenden arbeidsplaatsen. Bij Mannesmann in Düsseldorf werken in totaal 130.000 werknemers. Mannesmann-topman Klaus Esser zei er vertrouwen in te hebben, dat de aandeelhouders hun belang in het Duitse concern zullen behouden. ,,Wij kunnen een waardestijging bereiken, die duidelijk groter is dan het aanbod van Vodafone'', aldus Esser. Vandaag publiceerde Mannesmann in toonaangevende Duitse kranten een paginagrote advertentie, waaruit blijkt dat de koers van het aandeel sinds november 1994 verachtvoudigd is.

Mannesmann telt 150.000 aandeelhouders, van wie 40.000 werknemers. Zestig procent van de aandelen is in handen van het buitenland; zo'n 35 procent is in het bezit van grote institutionele beleggers zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Als bescherming tegen vijandige overvallers is het voor aandeelhouders niet mogelijk meer dan 5 procent stemrecht te verwerven, ongeacht de hoeveelheid aandelen.

Bestuursvoorzitter Gent heeft vandaag in Frankfurt gesprekken gevoerd met institutionele beleggers over de hoogte van een nieuw vijandig bod. Zondag wees het bestuur van Mannesmann een bod van 203 euro per aandeel – waardoor de overnamesom 200 miljard bedraagt – van de hand. Vanochtend daalde de koers van het aandeel Mannesmann met bijna 4 procent tot 199,66 euro. Het aandeel Vodafone steeg met anderhalf procent tot 276 pond.