EU daagt Frankrijk voor Hof van Justitie

De Europese Commissie is gisteren een juridische procedure tegen Frankrijk begonnen omdat het weigert een embargo tegen Brits rundvlees in te trekken. Eurocommissaris Byrne zei in het Europees Parlement dat Frankrijk twee weken de tijd heeft om te reageren op de brief waarmee deze procedure wordt ingeleid. Tegelijkertijd toonde hij zich optimistisch over een oplossing van de kwestie, lang voordat deze door het Europese Hof van Justitie behandeld kan worden. Byrne had gistermorgen al een akkoord tussen Frankrijk, Groot-Brittannië en de Europese Commissie verwacht en toonde zich teleurgesteld dat dit niet gelukt is. Hij verwacht nu dat een oplossing van het geschil ,,binnen een paar dagen'' mogelijk is.

Frankrijk weigert om het EU-besluit uit te voeren dat Brits rundvlees onder strenge voorwaarden sinds 1 augustus j.l. weer in alle EU-landen moet worden toegelaten. Groot-Brittannië heeft sinds 1996 geen rundvlees mogen exporteren wegens de gekke koeienziekte (BSE), die bij mensen kan leiden tot de dodelijke hersenziekte van Creutzfeld-Jacob. Byrne noemde een minnelijke schikking in het belang van alle partijen. Hij heeft de Duitse regering verzocht om een tijdschema te presenteren voor de opheffing van het Duitse embargo tegen Brits rundvlees. Volgens Byrne wil Berlijn de Europese regeling uitvoeren, maar moet de zaak nog aanvaard in de Bondsraad. Daar bestaat verzet tegen uitvoering van de Europese regeling. Byrne wil Duitsland en Frankrijk gelijk behandelen.