Energiebedrijven komen met servicenorm

De energiebedrijven hebben een servicenorm ontwikkeld waarmee consumenten beter kunnen vaststellen of de bedrijven waar voor hun geld leveren. De zogenoemde kwaliteitsmeter is samen met Consumentenbond gemaakt. In de zeven normen ligt bijvoorbeeld vast dat een monteur binnen twee uur na een melding aanwezig moet zijn en dat een brief aan een energiebedrijf binnen 10 dagen beantwoord is. Ook zijn normen opgesteld over onderbreking van energielevering, uitvoering van werk en rapportage van het aantal uren dat de energielevering is uitgevallen.

Jaarlijks zullen de bedrijven rapporteren hoe zij scoren op diverse onderdelen van de kwaliteitsmeter. De scores zullen worden gepubliceerd, zodat bedrijven onderling te vergelijken zijn. De controle op de betrouwbaarheid van de rapportage vn de bedrijven moet nog nader worden uitgewerkt. (ANP)