`Eigen rechter niet altijd vervolgd'

Burgers die voor eigen rechter spelen door personen die zij verdenken van zedenmisdrijven of andere delicten aan te pakken, moeten daarop voortaan altijd worden aangesproken door justitie. Maar zij worden niet per definitie vervolgd.

Dit heeft het college van procureurs-generaal van het openbaar ministerie in een nieuwe landelijke richtlijn vastgesteld. Eigenrichting kan strafrechterlijk worden vervolgd, maar een bemiddelingspoging of een gesprek via een officier van justitie is ook mogelijk. Dat is afhankelijk van de vraag of een strafbaar feit is gepleegd, van de juridische status van de belaagde en van de achtergrond van degene die voor eigen rechter speelt.

,,Hieruit volgt dat ouders van misbruikte kinderen niet zonder meer worden vervolgd wanneer zij zich inzetten voor de bescherming van hun kinderen tegen hun belager'', aldus het OM, dat hier doelt op ex-zedendelinquenten die terugkeren in de buurt waar hun voormalige slachtoffers nog wonen. Het OM zal dan ,,terughoudender zijn'' met het instellen van vervolging, ,,maar dit betekent niet dat een bepaalde categorie een vrijbrief krijgt.''

Incidenten als naming and shaming, het bekendmaken van namen, portretten en adressen van `verdachten', waarop een volksgericht kan volgen, kunnen volgens het OM eenvoudig worden vervolgd via delicten als smaad, laster, smaadschrift of opruiing. Sommige incidenten zijn volgens het college evenwel moeilijk als strafbaar feit aan te merken. Het OM noemt als voorbeeld de website die het burgerinitiatief `Strop' binnenkort opent om mensen te laten zien hoeveel niet bij naam genoemde zedenplegers in een wijk wonen.

Met name zedendelinquenten moeten het ontgelden sinds in augustus bekend werd dat de buurman die Chanel Naomi Eleveld (7) uit Assen vermoordde, eerder was veroordeeld wegens verkrachting van een minderjarige. Toen laaide een discussie op over een systeem om ex-zedendelinquenten na hun detentie te blijven volgen. Burgers in verscheidene plaatsen namen het recht in eigen hand.

Recent werd in de Rijswijkse nieuwbouwwijk Ypenburg een man met zijn gezin weggejaagd omdat hij pedoseksueel zou zijn - ofschoon justitie daarvoor geen enkele aanwijzing had. In verscheidene plaatsen verzamelden buurtbewoners handtekeningen om verdachte pedoseksuelen tot verhuizing te dwingen.