Corus stuurt AEX opnieuw naar record

Op het Damrak zette de AEX-index een nieuw tussentijds koersrecord neer van 609,59 punten. Na een flink hogere opening zakte de index tegen het middaguur echter weg. Corus was flink hoger.

Evenals in de rest van Europa was de koerswinst naar aanleiding van het Amerikaanse besluit de rente met een kwart punt te verhogen en verder voorlopig ongemoeid te laten eigenlijk gisteren al voortijdig binnengehaald. Een stijging van de koers van de euro gedurende de ochtend, tot 1,0418 dollar per euro, zorgde er voor dat de gunstige opening van Amsterdam gaandeweg verloren ging. Toch presteerde Amsterdam, bij ruime omzetten, nog steeds licht beter dan het Europese gemiddelde. Rond het middaguur stond de AEX-index 1,22 punten (0,2 procent) hoger op 605,33 punten.

Ster vanochtend was Corus, het aandeel waar Hoogovens samen met British Steel in is ondergebracht. Het Brits-Nederlandse staalfonds stoof 9,3 procent omhoog na een rapport in Londen van de zakenbank Morgan Stanley dat zeer rooskleurig was over cyclische fondsen. De enorme koersstijging onderstreepte eens te meer dat de koers van Corus nauwelijks in Amsterdam wordt gemaakt, en des te meer in Londen.

In trek was ook TNT, dat 3,2 procent steeg tot 26,89 euro na de aankondiging van een joint venture met Swiss Post. Ook Akzo Nobel won fors, zonder directe nieuwsaanleiding, met 3,3 procent. Getronics mocht 1,45 euro vooruit naar 53,10.

Dalers waren er vanmorgen ook: Ahold moest zonder aanwijsbare reden met 2,3 procent terug, en Baan daalde met 2,7 procent. Het aandeel van het softwarehuis weet maar niet aan te haken bij de hightech-hausse die in New York de Nasdaq-index van record naar record stuurt. ASML en Philips slaagden daar, met bescheiden koerswinsten, beter in.

De duidelijkste uitzonderingen in de markt waren de uitzendbedrijven. Vedior liet een winstwaarschuwing horen en dat kostte het bedrijf 3,55 euro op 13,95, meer dan 20 procent van de koers. Randstad en Unique werden in het kielzog meegetrokken.

Naast Randstad (min 2,55 euro op 53,15) behoorde ook KPNQwest weer tot de verliezers. Er ging 1,90 euro van de koers van de nieuwkomer af op 39,80 euro.

Op de lokale markt was fietsenfabrikant Accell uit de gratie. Het bedrijf meldde dat de gang van zaken dit jaar tegenvalt en dat kostte 90 eurocent op 10,20 euro. Libertel zat eveneens in de verkeerde hoek. De telefoonmaatschappij ziet zijn marktaandeel afkalven en moest dat bezuren met 1,20 euro koersverlies (6 procent) op 19 euro.

De financiële waarden noteerden vanmorgen kleine winsten van tussen de 0,2 en 0,4 procent. Zwaargewicht Koninklijke Olie kon alweer omhoog, met 0,25 procent op 61,95 euro. Het aandeel komt in de buurt van zijn record van 64,10 euro, dat op 16 juli van dit jaar werd gezet. In januari waren `Olies' nog bijna de helft waard.