Confrontatie VS-Rusland dreigt

De topconferentie van de Organisatie van Veiligheid en Samenwerking (OVSE), morgen en overmorgen in het Turkse Istanbul, dreigt uit te lopen op een confrontatie tussen de VS en Rusland over de oorlog in Tsjetsjenië.

Voor zijn vertrek vandaag naar Istanbul, zei president Jeltsin tegen het persbureau Interfax dat hij vastbesloten is de Westerse houding tegenover de oorlog te veranderen. In het Westen bestaat groeiende weerstand tegen de oorlog, onder meer door het snel groeiende vluchtelingenprobleem. Tienduizenden vluchtelingen verblijven in bittere koude en zonder voldoende voedsel in de grensstreek met het naburige Ingoesjetië.

,,Ik hoop dat het gezond verstand zal zegevieren bij hen die daarvoor tot nog toe niet ontvankelijk waren'', zei Jeltsin vanmorgen in Moskou over de Westerse kritiek. ,,Ik hoop dat dit zal gebeuren door mijn intensieve inspanningen.''

President Clinton zal volgens de Washington Post van vandaag precies het tegenovergestelde in Istanbul gaan zeggen. Volgens de Amerikaanse krant zal Clinton zijn Russische ambtgenoot ervan proberen te overtuigen dat de oorlog een ,,doodlopende weg'' is en dat dringend bemiddeling van derden nodig is. De Amerikaanse veiligheidsadviseur, Sandy Berger, verklaart in de krant dat Clinton zich tevens zal opstellen achter de scherpe veroordeling van de oorlog door de Europese Unie, eerder deze week.

Volgens Interfax zou ook de Tsjetsjeense president Aslan Maschadov naar Istanbul zijn gereisd om de OVSE-conferentie bij te wonen. Diens woordvoerder wilde het bericht bevestigen noch ontkennen.

Tot nog toe heeft de Russische regering elk officieel contact met Maschadov van de hand gewezen. Hij zou te nauw in contact staan met de rebellen op wie het Russische leger jacht zegt te maken.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, Sadako Okata, heeft vandaag met Russische ministers overlegd over het vluchtelingenprobleem in Tsjetsjenië. Okata sprak met de minister voor Noodtoestanden, Sergei Sjoigoe, en zou later op de dag ook minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, ontmoeten.

Vanmorgen werden geen mededelingen gedaan over de besprekingen van Ogata. Waarnemers in Moskou verwachten er overigens niet veel van. Nog vlak voor haar aankomst, gisteravond, verklaarde vice-premier Valentina Matvienko dat Rusland de toestand in de Kaukasische republiek ,,geheel onder controle'' heeft.

Ze ontkende dat de situatie van de vluchtelingen een humanitaire catastrofe betekent. ,,Kosovo, dat was pas een humanitaire catastrofe'', aldus Matvienko. ,,Bij ons wordt de bevolking vergeten noch verlaten, en is de situatie volledig onder controle van de staat. In Kosovo was dat wel anders.'' (Reuters, AFP, AP)