Car Wash

Denk eens goed na. Hoe lang is het geleden dat we een film zagen met vijf of zes negers erin die niet een gang vormden? Goed, we laten het werk van Spike Lee even buiten beschouwing – maar de `zwarte' films van de jaren negentig zijn toch Clockers, New Jack City, Boyz N the Hood, Fresh?

Denk nog eens goed na. Vroeger was een film met vijf of zes negers toch bijna altijd een swingende bedoening met te gekke muziek? Porgy and Bess, Superfly, Car Wash, The Wiz.

En welk van die twee is eigenlijk bedenkelijker in termen van rolbevestiging?

In het kader van een `soul night' (met verder onder meer een portret van zangeres Aretha Franklin en de tragikomische film The Commitments) zendt Net5 vanavond Car Wash (1976) uit. Swingende bedoening. Heel veel soul. Strakke broeken, rode hoge laarzen met gouden plateauzolen, uitgekamd kroeshaar, jointjes roken op de wc en altijd de radio aan, KGYS. En, hee, kennen we die travestiet niet ook als de blitse tipgever Huggy Bear uit Starsky and Hutch? Bij de `Dee-luxe' autowasserij in Los Angeles worden de auto's dansend, wiegend, zingend gewassen – liefst op de tonen van Car Wash van Rose Royce. Voor de rest is de hele film een aaneenschakeling van hippe modewoorden – wow, far out, can you dig it? – en te gekke grollen.

Nou ja, te gek, Car Wash is eigenlijk nog een fase vóór te gek. Het echte te gekke moest nog komen. Het was misschien in Car Wash wel voor het eerst dat we in Nederland een skateboard zagen, maar het jochie dat er op rijdt, doet niet veel meer dan steppen als op een stuurloze autoped. We zien een autotelefoon, maar dat is eigenlijk een ingebouwd PTT-model 1976. En de draagbare radio die één van de autowassers continu aan het oor heeft, is nog van normale afmetingen. Pas twee, drie jaar later zou de ghettoblaster komen en dan begint de mode van de zware jongens uit da hood.

Car Wash is een boodschap uit een onschuldiger tijdperk. Het is MASH, maar dan zwart. Loveboat, maar dan hip. Maar geen beschrijving kan Car Wash recht doen zoals de Duitse titel dat doet. Der ausgeflippte Waschsalon.

Car Wash (Michael Schultz, VS, 1976), Net5, 0.40-2.15u.