Belang Vattenfall in Duits nutsbedrijf

Het Zweedse elektriciteitsbedrijf Vattenfall neemt een belang van 25,1 procent in haar Duitse branchegenoot Hamburgische Electricitätswerke (HEW) voor 1,7 miljard mark (1,9 miljard gulden). Vattenfall koopt het belang van de gemeente Hamburg, die bovendien haar resterende 25,1-procentsbelang plaatst in een joint venture met het Zweedse staatsbedrijf. HEW heeft een marktwaarde van 1,75 miljard euro (3,85 miljard gulden). Het bedrijf boekte vorig jaar een winst van 86,5 miljoen euro op een omzet van 2,3 miljard euro.

Het is de tweede keer deze week dat een belang in een Duits nutsbedrijf naar een buitenlandse concurrent gaat. Maandag werd Electricité de France (EdF) verkozen als de exclusieve kandidaat-koper voor een belang in Energie Baden-Württemberg. (Bloomberg)