Actie tegen wanbetalers in Pakistan

In Pakistan zijn vannacht invallen gedaan bij bedrijven en in woningen van industriëlen en politici die geen gehoor hebben gegeven aan de oproep van het militaire bewind hun leningen bij staatsbanken terug te betalen.

Volgens ooggetuigen werden in de steden Islamabad, Lahore en Karachi arrestaties verricht, maar de politie en het leger gaven geen details. Om middernacht verliep de termijn van vier weken die generaal Musharraf de wanbetalers gaf, vlak nadat hij op 12 oktober de macht in Pakistan had gegrepen. Volgens de staatsbanken in Pakistan hebben de leners, vooral vooraanstaande politici, zakenlieden en industriëlen, het land voor ruim vier miljard dollar benadeeld doordat zij hun leningen nooit terugbetaalden. Volgens berichten in de media hebben de banken sinds de machtsovername ongeveer 100 miljoen dollar teruggekregen.

Maandag liet de regering al een lange lijst publiceren met namen van wanbetalers, onder wie leden van nagenoeg alle grotere politieke partijen. Ook de afgezette premier Nawaz Sharif, die de militairen sinds de staatsgreep vasthouden op een onbekende plaats, staat op de lijst. De familie Sharif, die de afgelopen jaren een groot industrieel imperium opzette, zou voor het verstrijken van het ultimatum 271 miljard rupees, ongeveer zes miljoen dollar, hebben terugbetaald aan de banken. Analisten gaan ervan uit dat Sharif nog tientallen miljoenen dollars op buitenlandse bankrekeningen heeft staan.

De regering liet president Rafiq Tarar vannacht een wet bekrachtigen die moet afrekenen met corrupte praktijken van politici. Politici die sinds 1 januari 1985 hun leningen niet hebben afgelost of zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie, kunnen een gevangenisstraf van maximaal 14 jaar tegemoet zien en worden voor 21 jaar verbannen uit de politiek en uit publieke functies, zo staat in de wet.

De harde aanpak van de corruptie wordt algemeen gezien als de eerste test voor de regering van generaal Musharraf. Financiële analisten in Pakistan zijn sceptisch over de vraag of de regering veel zal terugkrijgen, omdat hoogstwaarschijnlijk honderden miljoenen dollars naar het buitenland zijn gesluisd of uitgegeven. De verwachting is dat de legerleiding beslag zal laten leggen op roerende en onroerende goederen van corrupte Pakistanen. Openbare verkoop van de goederen lijkt een onmogelijke opgave, simpelweg omdat het nagenoeg failliete land onvoldoende welgestelde kopers heeft.

De verdachten van corruptie zullen binnen 30 dagen voor een speciaal opgezet Rekenschapsbureau worden berecht.

Over het lot van oud-premier Sharif bestaat nog steeds onduidelijkheid. Vorige week werd hij officieel beschuldigd van hoogverraad en poging tot kaping van het vliegtuig waarmee generaal Musharraf vlak voor de coup onderweg was van Sri Lanka naar Pakistan. Volgens de legerautoriteiten wilde Sharif het civiele PIA-toestel met 200 passagiers laten verongelukken om af te komen van zijn legerchef. De regering wil Sharif laten berechten voor een speciale antiterreurrechtbank in Karachi, waar de oud-premier, als hij schuldig wordt bevonden, de doodstraf kan krijgen. Sharif was zelf degene die de antiterreurrechtbanken introduceerde om af te rekenen met de criminaliteit. De rechtbanken doen binnen een week uitspraak. Hoger beroep is niet mogelijk.