Zakenman Schreiber claimt schade

De Duitse zakenman Karlheinz Schreiber, die afgelopen augustus in Canada is gearresteerd op verdenking van belastingontduiking, fraude en omkoping in Duitsland, heeft een claim ingediend tegen zowel de Duitse als de Candese autoriteiten. Schreiber, die wacht op uitlevering aan Duitsland, zegt onterecht te zijn aangehouden omdat onder het Canadese recht een arrestatie gebaseerd moet zijn om bewijzen en niet alleen op verdenkingen. De Duitse zakenman, die ook over de Canadese nationaliteit beschikt, speelde begin jaren '90 een belangrijke rol in het geruchtmakende omkoopschandaal rond Airbus. Schreiber zou de vroegere Canadese premier Brian Mulroney 5 miljoen dollar (10,5 miljoen gulden) hebben beloofd in ruil voor de aankoop van helicopters en Airbus-vliegtuigen. Schreiber eist 1 miljoen Canadese dollars (1,45 miljoen gulden) van Duitsland en Canada. (Reuters)