Yves Saint Laurent in handen van Gucci

Gucci heeft voor een miljard dollar (ruim twee miljard gulden) de houdstermaatschappij van Yves Saint Laurent overgenomen. Dit is de eerste stap in de strategie van Gucci om een groep met verschillende topmerken op de markt van luxe artikelen te worden.

Het akkoord, dat gisteren werd bekendgemaakt, betekent een directe aanval van Gucci op de thuismarkt van de veel grotere Franse luxe-groep LVMH van Bernard Artaud. Deze heeft eerder dit jaar geprobeerd de controle over Gucci te krijgen. Gucci koopt nu de houdstermaatschappij Sanofi Beauté van François Pinault, de Franse ondernemer die Gucci heeft geholpen de aanval van Artaud te weerstaan. De onderneming Yves Saint Laurent Haute Couture (mode) zal onder Pinaults houdstermaatschappij Artemis blijven vallen.

Gucci's zakelijk leider Domenico Del Sole en artistiek directeur Tom Ford hebben ambitieuze plannen met Yves Saint Laurent. Zij vatten die in een persbericht samen als ,,rigoureuze controle op design, productie en distributie, om al het potentieel van het merk Yves Saint Laurent te ontwikkelen en een consistente groei van de inkomsten en hoge niveaus van winstgevendheid te bereiken.'' Zij kondigen agressieve uitbreiding van het aantal verkooppunten aan en willen veel investeren om het merk bekender te maken.

Del Sole aasde al geruime tijd op een kans om de groep te kunnen verbreden. Het merk Gucci alleen biedt in zijn ogen te weinig groeikansen op de markt van luxe-artikelen, die in zijn ogen nog enorm veel potentieel heeft.

Gucci ziet vooral groeikansen voor de parfums van Yves Saint Laurent. Die divisie heeft vorig jaar een omzet gehaald van ongeveer een miljard gulden. Hieronder vallen Roger & Gallet en licenties voor Van Cleef & Arpels, Oscar de la Renta, Fendi, en Krizia.

Gucci heeft volgens de Italiaanse pers ook interesse voor het schoenenmerk Rossi, een Italiaans familiebedrijf. Het modehuis heeft ook overhandeld over een belang in modehuis Fendi, maar dat koos voor LVMH en Prada.