VS akkoord met betalen VN-schuld

Het Amerikaanse Congres is gisteren na zeven jaar alsnog akkoord gegaan met de betaling van de achterstallige contributie van de Verenigde Staten aan de Verenigde Naties. President Clinton wist het Congres te overtuigen door concessies te doen inzake abortus.

Het principe-akkoord tussen Clinton en het door de Republikeinen gedomineerde Congres komt net op tijd. Als de VS niet voor 31 december een begin maken met het aflossen van de schuld, raken ze hun stem kwijt in de Algemene Vergadering van de VN. De zetel van de VS in de VN-veiligheidsraad, het belangrijkste VN-orgaan, staat niet ter discussie.

De VS betalen een kwart van het budget van de VN en een derde van de vredesoperaties. De Republikeinen hebben de betaling van contributie lange tijd geblokkeerd met het argument dat de VN het Amerikaanse geld verspillen, onder meer aan een te genereus personeelsbeleid. De schuld aan de VN bedraagt na drie jaar bijna een miljard dollar, aldus de VS zelf. De VN houden het op 1,7 miljard. Het Congres gaat 926 mijoen dollar ter beschikking stellen over een periode van drie jaar, aldus de Amerikaanse VN-ambassadeur Richard Holbrooke gisteren. ,,Maar er zijn voorwaarden gesteld.''

Het Congres wil dat Clintons regering de financiering stopzet van organisaties waarvan bekend is dat ze abortus gedogen of aanmoedigen als middel om de bevolkingsgroei te reguleren. Veel Republikeinse Congresleden verzetten zich tegen abortus op morele of religieuze gronden. De Democratische senator Barbara Boxer zei gisteren dat het Witte Huis de ,,vrouwen van de wereld risico's laat lopen om de oerconservatieve Republikeinen die het Congres domineren tevreden te stellen''.

Verwacht wordt dat de Republikeinen binnen afzienbare tijd definitief akkoord zullen gaan met de gisteren bereikte oplossing. Toch wordt het compromis door waarnemers als een overwinning voor Clinton uitgelegd. De concessie inzake abortus is namelijk alleen dit (budgettaire) jaar van toepassing. De Republikeinen wensten een meer permanente regeling, maar de onderhandelaars van het Witte Huis wisten dit tegen te houden.

Minister van Buitenlandse Zaken Albright, die sinds ze ambassadeur bij de VN was een cruciale rol heeft gespeeld bij de pogingen om het Congres over de streep te trekken, noemde het compromis ,,een hele belangrijke beslissing'' die de nationale veiligheid van de VS enorm zal vergroten. Albright zei dit in Turkije, waaraan ze met president Clinton deze week een bezoek brengt.

De Verenigde Naties zetten gisteren vraagtekens bij het Amerikaanse besluit. Want, zo merkte een woordvoerder op, de VS zijn van plan in het eerste jaar slechts 100 miljoen dollar terug te betalen. Het overige deel van de schuld wil het Witte Huis pas betalen, als de VN akkoord gaan met door de VS voorgestelde hervormingen. De VS willen bijvoorbeeld dat de Amerikaanse contributie aan de VN wordt verlaagd van 25 naar 22 procent, en dat financiële bijdrage aan vredesoperaties wordt teruggebracht van 31 naar 25 procent. Ook eisen de VS dat de VN het huidige uitgavenniveau handhaven.

Het akkoord over de VN-schuld is een van de laatste obstakels tijdens de onderhandelingen tussen president en Congres over het budget van het fiscale jaar van 1999, dat op 1 oktober al van start is gegaan. (Reuters, AFP, AP)