Voetbal op radio leidt tot geruzie

De voetbalclub Haarlem en de lokale radiozender Haarlem 105 zijn verwikkeld in een gevecht over uitzendrechten. De eerstedivisieclub heeft de afgelopen weken tijdens twee thuiswedstrijden een verslaggever van de tribune verwijderd die volgens het bestuur van de vereniging geen toestemming had om van de wedstrijd verslag te doen.

Het radiostation heeft deze week opheldering van het bestuur geëist over met name de laatste verwijdering van de verslaggever, tien dagen geleden tijdens de wedstrijd Haarlem-Telstar, die volgens de zender ,,met veel verbaal geweld'' gepaard ging. Het bestuur beraadt zich op een standpunt. Volgens bestuurslid John Drieskens berust de verwijdering op een misverstand en zal het conflict binnenkort uit de wereld zijn.

De radiorechten van wedstrijden in de eerste divisie, de zogenoemde Totodivisie, zijn sinds het begin van dit seizoen niet meer exclusief geregeld. Deze zomer liep een driejarig contract van de NOS met de KNVB af. De NOS betaalde de KNVB per jaar één miljoen gulden voor de uitzendrechten van eredivisie én eerste divisie ten behoeve van het sportprogramma Langs de lijn. Dat bedrag werd door de KNVB omgeslagen over de 36 clubs in het betaalde voetbal, die daarmee ieder ruim 25.000 gulden kregen. Dat bedrag missen de clubs nu.

De NOS besloot niet langer met de clubs uit de eerste divisie in zee te gaan, volgens chef sport Ferry de Groot omdat er toch al nauwelijks rechtstreeks verslag werd gedaan. Wel hebben regionale zenders afspraken met clubs over het uitzenden van rechtstreekse wedstrijdverslagen. In Noord-Holland heeft de regionale zender Radio Noord-Holland contracten gesloten met andere clubs uit de eerste divisie zoals Telstar en Volendam. Dit zijn zogenoemde barterovereenkomsten, waarbij de zender uitzendrechten krijgt in ruil voor zendtijd en de garantie dat van een aantal wedstrijden verslag zal worden gedaan. Haarlem heeft zo'n contract met Radio Noord-Holland afgewezen. ,,Wij willen geld zien'', zegt bestuurslid Drieskens. Volgens hem berust de verwijdering van de verslaggever van Haarlem 105 op het misverstand dat deze verslaggever iets met Radio Noord-Holland van doen had.