Vodafone kondigt vijandig bod aan

Vodafone Airtouch, het grootste mobiele-telefoniebedrijf ter wereld, brengt eind deze week een vijandig bod uit op de Duitse concurrent Mannesmann. Dat heeft de Britse onderneming vanmorgen aangekondigd.

Voorzitter Chris Gent van Vodafone Airtouch maakte op een persconferentie bekend dat hij de komende dagen met grote aandeelhouders om de tafel gaat zitten. De besprekingen moeten vrijdag resulteren in een nieuw bod.

Vodafone deed dit weekeinde een bod van omgerekend 220 miljard gulden op Mannesmann en Orange, de Britse onderneming die Mannesmann overneemt. Mannesmann wees dat bod van de hand als `niet passend en ondermaats'.

Gent verklaarde vanmorgen echter: ,,De mobiele bedrijven van Vodafone Airtouch en Mannesmann horen bij elkaar. We hebben al jaren samengewerkt en we zijn in Europa natuurlijke partners.''

Als het bod slaagt, is Gent van plan het vaste netwerk van Mannesmann ten minste een jaar te behouden. Hij wilde vanmorgen niets zeggen over de hoogte van een nieuw bod, maar sprak wel de verwachting uit dat Vodafone erin zal slagen minimaal 51 procent van de aandelen Mannesmann te verwerven. Financieel analisten denken dat Vodafone zijn eerste bod met 25 procent moet verhogen.

De Nederlandse Vodafonedochter Libertel maakte vanmorgen bekend dat het de winst in de eerste zes maanden van het lopende boekjaar (dat afloopt op 31 maart 2000) heeft zien stijgen met 45 procent tot 58 miljoen gulden. De omzet steeg met bijna 60 procent, tot 925 miljoen gulden.

Volgens Libertel daalde zijn marktaandeel in de periode juli-september van 34 naar 33 procent. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen 1,9 miljoen abonnees, een groei van 52 procent in zes maanden. Het grootste deel van de aanwas (85 procent) kocht een zogeheten prepaidkaart, die vooruit wordt betaald. Libertel voorziet dit boekjaar minimaal 45 procent groei van de winst voor afschrijving en belasting.

OVERNAMESTRIJD pagina 17