`Verkiezingen in de Oekraïne niet vrij'

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen in de Oekraïne is zondag verre van vrij en democratisch geweest. Dat hebben internationale waarnemers gisteren in hun rapportage over de verkiezingen gezegd.

Simon Osborn, leider van de waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), sprak gisteren van ,,ernstige schendingen'' die ,,in een democratische staat onacceptabel zijn''. De schendingen waren volgens hem ernstiger en talrijker dan bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 31 oktober. Kiezers kregen vooral op het platteland meer dan één stembiljet en de praktijk van het `familiestemmen' – waarbij een lid van de familie namens al zijn verwanten stemt – bleek wijdverbreid. Kiezers in gevangenissen, ziekenhuizen, scholen en instituten werden onder druk gezet. De electronische en de staatsmedia hebben ,,gefaald in hun taak over de beide kandidaten eerlijk en evenwichtig te berichten''. De autoriteiten hebben de media met intimiderende bezoeken van de brandweer en de belastingpolitie onder druk gezet en ,,een klimaat van zelfcensuur geschapen'', aldus de OVSE-waarnemers.

Volgens Osborn heeft de fraude de uitslag van de verkiezingen niet beïnvloed ,,gezien de wijde kloof'' tussen de twee kandidaten, de zittende president Leonid Koetsjma en zijn uitdager, de communistenleider Pjotr Simonenko. Volgens de officiële uitslag won Koetsjma de verkiezingen met 56,25 procent van de stemmen en kreeg Simonenko 37,8 procent van de stemmen. Simonenko heeft na de verkiezingen geklaagd over intimidatie van zijn aanhangers. Ook zouden op het platteland veel meer stemmen – drie miljoen in totaal – zijn uitgebracht dan er kiezers waren. ,,Sommigen stopten hele bundels stembiljetten in de bus'', aldus de communistenleider.

Ook de chef van de waarnemers van de Raad van Europa bij de verkiezingen, Charalambos Angourakis, maakte gisteren melding van onregelmatigheden. Ook hij kwam tot de conclusie dat ,,de tweede ronde erger was dan de eerste''. ,,Volgens mij waren de verkiezingen verre van eerlijk en democratisch'', zo zei hij. (Reuters, AP, AFP)