Tweede acquisitie Hagemeyer in VS

Handelshuis Hagemeyer heeft een bod uitgebracht van 425 miljoen gulden op het Amerikaanse bedrijf Vallen Corporation uit Houston. Vallen, dat een beursnotering heeft op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, levert veiligheidsproducten aan bedrijven. Het concern heeft een omzet van 350 miljoen dollar, ruim 700 miljoen gulden. Dat heeft Hagemeyer gistermiddag bekend gemaakt.

Hagemeyer biedt 25 dollar per aandeel en heeft al overeenstemming bereikt over die prijs met de familie Bruce, eigenaar van 56 procent van de aandelen. Waarschijnlijk was er onder beleggers al geruchtvorming over een mogelijk bod, gezien de forse koersstijging van Vallen in de afgelopen twee weken. De koers steeg van bijna 14 dollar op 29 oktober tot bijna 20 dollar afgelopen vrijdag. Na bekendmaking van het bod steeg de koers gisteren tot vlak onder de 25 dollar.

Het bod op Vallen is de tweede overname van Hagemeyer in de Verenigde Staten in een week. Afgelopen vrijdag voegde Hagemeyer het bedrijf Tristate Electrical & Electronics aan zijn verzameling toe. Dat is een handelsbedrijf in technische artikelen met een omzet van ongeveer 400 miljoen gulden. De overnamesom voor Tristate, gevestigd in de staat Maryland, is niet bekend gemaakt.

Zowel veiligheidsproducten, bijvoorbeeld kleding voor de bescherming van werknemers op de werkplek, als technische artikelen horen bij de kernactiviteiten van Hagemeyer. Hagemeyer is pas sinds begin dit jaar actief in veiligheidsproducten door de overname van het Britse Parker. In de handel in technische artikelen is Hagemeyer marktleider in Europa.

Hagemeyer betaalt beide overnames uit eigen middelen. Vallen heeft 162 vestigingen in de VS en heeft verder belangen van 50 procent in bedrijven in Canada, Mexico en Chili. Ongeveer 7 procent van de omzet komt uit producten van het eigen merk Encon Safety Products.