STOOFPEERTJES MET SILLABUBSAUS EN KANEELIJS

De benaming Sillabubsaus is een verzinsel en heeft niets te maken met dat heerlijk frisse toetje waarvoor het recept enkele jaren geleden op deze plaatst stond. Maar de techniek van de bereiding en de consistentie van de saus deed me een beetje denken aan Sillabub. Een echte Sillabub is frisser omdat er citroensap en witte wijn aan te pas komen; bovendien is het een mousse en geen saus.

Voor deze snel te bereiden saus wordt uitgegaan van het smaakrijke perenkookvocht dat verrijkt wordt met wat Kirschwasser alvorens er slagroom doorheen te kloppen teneinde een lobbige consistentie te verkrijgen.

Bereiding: Schil de peren, verwijder de kroontjes maar laat de steeltjes ongemoeid.

Breng de peren in een ruime pan samen met 4 1/2 dl water, suiker, zout, citroenschil, kaneel en kruidnagelen aan de kook. Stoof de peertjes op zeer laag vuur in goed gesloten pan circa 4 uur (afhankelijk van hun grootte) tot ze botergaar zijn en diep donkerroze van kleur. Voeg halverwege de stooftijd naar smaak een scheutje azijn toe. Laat de peertjes in het stoofvocht afkoelen.

Doe 4 eetlepels perenstoofvocht in een kom en laat dit ijskoud worden in de ijskast. Voeg er vlak voor het serveren 1 eetlepel Kirschwasser en de slagroom aan toe en klop het mengsel tot een lobbige saus. Leg op ieder bord twee peertjes, leg naast ieder peertje een bolletje kaneelijs en lepel wat koude Sillabubsaus over de peertjes.