Politie rolt netwerk van xtc-handel op

Met de aanhouding van een 49-jarige man uit Nijmegen heeft de politie ,,een belangrijk resultaat'' geboekt in de strijd tegen de handel in xtc. De Nijmegenaar werd vorige week op verzoek van het IRT Noord- en Oost-Nederland (NON) in het Duitse Frankfurt gearresteerd.

Dat heeft het openbaar ministerie in Zwolle gisteren bekendgemaakt.

Tegelijkertijd met de hoofdverdachte, die volgens justitie het xtc-netwerk leidde, werden een Canadees en twee andere inwoners van Nijmegen opgepakt. Ook zij worden verdacht van illegale handel in xtc. Bij huiszoekingen op zeven locaties in Nijmegen, Oss en Grave werden vijf kilo xtc-pillen, twaalfduizend gulden aan contanten, twee wapens en verschillende explosieven aangetroffen. Er zat volgens de politie springstof bij die vergelijkbaar is met Semtex.

In samenwerking met politieteams in onder andere de Verenigde Staten, Canada en Engeland is het IRT NON sinds het voorjaar van 1998 bezig met een onderzoek naar xtc-handel. Er kwam schot in de zaak toen politieteams in Engeland en Frankrijk een aantal partijen xtc-tabletten onderschepten van gemiddeld drieduizend tot vierduizend pillen.

Het verhoor van de verdachten leverde volgens de politie zeer bruikbare informatie op over de manier waarop er in `cellen' werd samengewerkt. Zo werd er gebruik gemaakt van jonge, orthodoxe joden, die tijdens reizen naar de Verenigde Staten grote hoeveelheden xtc-pillen in hun koffers meesmokkelden.

De afgelopen weken ontdekte het IRT een nieuwe `cel' hetgeen uiteindelijk leidde naar Frankfurt. De Nijmegenaar bleek bij zijn aanhouding in het bezit van veertien kilo xtc-pillen, tussen de zeventigduizend en tachtigduizend pillen, verstopt in een aantal puzzeldozen.

De dozen, aldus de politie, zouden als postpakket naar een afnemer in de Verenigde Staten worden verstuurd. Onderzoek ter plaatse heeft uitgewezen dat het afgelopen jaar al zestig postpakketten naar de VS zijn verstuurd. Volgens de politie is de Nijmegenaar ,,op het terrein van verdovende middelen geen onbekende van justitie''.