Nog 45 zaken in onderzoek beursfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in het beursfraude-onderzoek (`Operatie Clickfonds') op dit moment tegen nog 45 verdachten een onderzoek lopen. In de zaken tegen een aantal hoofdverdachten is vertraging opgetreden.

Justitie wacht daarin nog op de uitvoering van een rechtshulpverzoek uit het buitenland. Dat heeft een woordvoerder van het OM desgevraagd bevestigd.

Operatie Clickfonds begon ruim twee jaar geleden en geldt als het meest omvangrijke onderzoek naar financiële fraude. Tot nu toe zijn er vooral fiscale fraudezaken vervolgd. In de financiële wereld wordt met spanning gewacht of justitie ook beursgerelateerde fraude (zoals het witwassen of handel met voorkennis) zal kunnen bewijzen. Diverse advocaten hebben zich daar sceptisch over uitgelaten, net als over de duur van het onderzoek.

De afgelopen weken heeft het Amsterdamse parket van het OM ordening aangebracht in het Clickfondsonderzoek. Het merendeel van de personen tegen wie nog onderzoek loopt wordt onder meer verdacht van belastingfraude, valsheid in geschrifte, misbruik van voorwetenschap, niet ambtelijke omkoping en deelneming in een criminele organisatie. In totaal loopt er tegen 20 verdachten nog een gerechtelijk vooronderzoek en tegen 21 uitsluitend een opsporingsonderzoek. Tien van hen worden voornamelijk van belastingfraude verdacht. Daarnaast heeft het parket inmiddels aan vier personen een kennisgeving van verdere vervolging uitgebracht.

De afwikkeling van de zaken tegen enkele hoofdverdachten heeft vertraging opgelopen omdat een aantal landen op verzoek van Nederland nog stukken moet leveren in het kader van rechtshulpverzoeken. Het gaat om Zwitserland, Engeland en de Verenigde Staten.

Overigens moet het OM in de zaak tegen één van de hoofdverdachten, een oud directeur van het voormalige effectenkantoor Leemhuis en Van Loon, op last van de rechter eind dit jaar beslissen of er verdere vervolging wordt ingesteld. Als rechtshulpverzoeken in deze zaak dan niet ingewilligd zijn, kunnen zij niet bij zijn dossier worden gevoegd.

De Amsterdamse rechtbank heeft intussen een aparte strafkamer voor de behandeling van de diverse Clickfonds-zaken ingericht, zo heeft een woordvoerder van de rechtbank vanmorgen bevestigd. Drie rechters, onder leiding van de vice-president van de rechtbank M. Mastboom, zijn vanaf begin volgend jaar beschikbaar voor de behandeling van de zaken. Het OM hoopt in maart 2000 de eerste zaak voor de rechter te kunnen brengen.