NK atletiek in België

De kans is groot dat de komende Nederlandse kampioenschappen indooratletiek in het buitenland worden gehouden. Na de sluiting van het Haagse Houtrust ontbreekt het in eigen land aan een geschikte accommodatie. De atletiekunie KNAU wil de nationale titelstrijd nu op 12 en 13 februari 2000 in de Flanders-hal in het Belgische Gent afwerken en heeft daartoe een verzoek ingediend. ,,De Belgen willen meewerken, maar ze moeten kijken of er plaats op de kalender kan worden ingeruimd'', zegt algemeen directeur Arie Kaufmann van de KNAU.

De Nederlandse kampioenschappen worden doorgaans in Houtrust Sport in Den Haag gehouden. Die hal werd voorlopig gesloten, nadat was gebleken dat het slechte dak gevaar zou kunnen opleveren voor de sporters. Een groot aantal atleten is daardoor zijn vaste trainingslocatie kwijt. De gemeente Den Haag heeft nog niet besloten of het Houtrust als sportaccommodatie wil behouden. Als dat niet het geval is, zit de Nederlandse atletiek met een structureel probleem.

Atleten van het Utrechtse Hellas zijn onlangs een actie begonnen om de oude, demontabele baan van Gent te kopen. Die baan kost ongeveer 250.000 gulden. In Gent is een nieuwe baan aangelegd, aangezien daar eind februari de Europese kampioenschappen worden gehouden. Volgens Kaufmann van de KNAU zouden niet de kosten maar de exploitatie van de baan het grootste probleem zijn.

,,We zouden ons rotschrikken als hier plotseling een truck stopt met daarin een baan'', meent Kaufmann. ,,Want waar moeten we die laten? We moeten wel een hal hebben waar we die baan kunnen neerleggen. En dat kost ook geld, net zoals opbouw- en transportkosten. Ook zullen er tribunes, kleedkamers en toiletten moeten zijn.''

Kaufmann verwacht dat de extra kosten die met het demonteren van de baan gemoeid zijn, ongeveer een ton per jaar bedragen. Het zal niet eenvoudig zijn in Nederland een acccommodatie te vinden die genoeg ruimte biedt voor de baan. De overheid en de sportkoepel NOC*NSF hebben inmiddels de atletiekunie steun toegezegd bij het zoeken naar een oplossing.

De tijdelijke verhuizing van de NK naar Gent geldt alleen voor de senioren. Voor de kampioenschappen van de andere categorieën hoopt de KNAU in een hal in Zuidbroek terecht te kunnen.