Nieuwe grondwet Venezuela is klaar

De speciale, grondwetgevende assemblee in Venezuela heeft gisteren de definitieve tekst van de nieuwe grondwet goedgekeurd. De herschreven grondwet zal op 15 december in een referendum aan de Venezolanen worden voorgelegd.

,,Het zal een van de meest geavanceerde grondwetten van het continent zijn'', zei president Hugo Chávez, wiens aanhangers meer dan 90 procent van de assemblee uitmaken. De nieuwe grondwet telt ruim vierhonderd artikelen waarover ruim twee maanden is gedebateerd. De speciale assemblee werd eerder dit jaar door de bevolking gekozen.

Chávez wil de corruptie en armoede in Venezuela te lijf gaan met de nieuwe grondwet, maar critici beschuldigen de president ervan uit te zijn op het vestigen van een totalitair-personalistisch bewind. Vooral de grondwetswijzigingen die de herverkiezing van Chávez mogelijk maken en zijn ambtstermijn van vijf naar zes jaar verlengen, hebben kwaad bloed gezet bij oppositiepartijen.

Chávez zelf zegt meer tijd nodig te hebben voor zijn `sociale revolutie'. Een recente peiling wijst uit dat Chávez onder tachtig procent van de bevolking steun geniet. Weinigen twijfelen eraan dat de nieuwe grondwet zal worden goedgekeurd. (AFP)