`Meer gevallen legionella'

In Nederland wordt, sinds de legionella-uitbraak in Bovenkarspel, bij twee keer zoveel patiënten de infectieziekte legionellose gediagnosticeerd. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de stijging het gevolg van een grotere alertheid bij artsen en personeel van laboratoria.

Voor de uitbraak in Bovenkarspel in maart dit jaar schommelde het officiële cijfer van het aantal legionella-patiënten tussen 30 en 40 per jaar. Naast de 181 legionella-besmettingen van de Westfriese Flora in Bovenkarpsel registreerde het RIVM in de eerste tien maanden van dit jaar 53 gevallen. Rekening houdend met de te verwachten meldingen in laatste twee maanden, wijst dat op een verdubbeling.

Van de 84 mensen die na een bezoek aan de Handelsbeurs in Kapellen in Belgische ziekenhuizen liggen, zijn er dertien besmet met de legionellabacterie. Allen zijn buiten levensgevaar. De meeste overige patiënten hebben longontsteking.

Dat blijkt uit een analyse van urine-, speeksel- en bloedmonsters in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen. De tests werden deels uitgevoerd in het Sint-Elizabethziekenhuis in Tilburg, waar na de legionella-epidemie in februari meer technische expertise aanwezig is dan in Belgie. ,,De toestand is zo goed als onder controle'', zei de Antwerpse provinciegouverneur Camille Paulus gisteren.

De verspreiding van de veteranenziekte, die zaterdag werd ontdekt, blijkt minder groot dan aanvankelijk werd gevreesd. Vier mensen zijn tot nu toe overleden, onder wie een Nederlander die in België woonde.

In Nederland liggen nog vijf mensen in het ziekenhuis: een in Bergen op Zoom, drie in Roosendaal en een 67-jarige vrouw in Tilburg die de Beurs in Kapellen niet heeft bezocht. Het loopt in België nog steeds storm bij huisartsen en ziekenhuizen. Onder de 60.000 bezoekers aan de beurs is de paniek niet geluwd. Honderden melden zich met klachten of met vragen over bubbelbaden thuis. Een zwembad in Vlaanderen is gesloten wegens legionella-controles.