Kunstenaars kraken oude Filmacademie

Jonge kunstenaars hebben afgelopen weekeinde het gebouw van de voormalige Filmacademie gekraakt aan de Overtoom in Amsterdam. De groep krakers-kunstenaars, verenigd in Eerste Hulp bij Kunst (EHBK), is grotendeels afkomstig uit het gekraakte OLVG Ziekenhuis in Amsterdam-Oost, dat 19 oktober werd ontruimd. ,,De oude Filmacademie is uitstekend geschikt als werk- en woonplaats voor kunstenaars. Er zijn grote werkplaatsen en studio's'', aldus een van de kunstenaars op de Amsterdamse tv-zender AT5. De krakers zijn tot hun actie overgegaan omdat er volgens hen een groot tekort is aan woon- en werkpanden voor kunstenaars. Verschillende gekraakte kunstenaarslocaties aan de IJ-oever zijn de laatste tijd ontruimd. De gemeente Amsterdam erkend dat er een tekort aan kunstenaarswerkplaatsen is, maar keurt de recente kraakactie af. De gemeente werkt momenteel aan het project `Broedplaatsen', waarvoor een miljoen gulden is uitgetrokken. Volgend jaar zouden als gevolg daarvan nieuwe werk- en woonruimten voor kunstenaars beschikbaar kunnen komen. De krakers-kunstenaars vinden dat dat te lang duurt.