Internationaal

LONDEN

Afwachten en er het beste van hopen, zo luidde vanmorgen het devies op de Europese beurzen. Vanavond vergadert de `Fed', het Amerikaanse stelsel van centrale banken over het rentebeleid in de Verenigde Staten. Of de centrale bank de derde renteverhoging van dit jaar doorvoert, was vanmorgen de vraag. De Amerikaanse zakenbank Salomon Smith Barney omschreef de kans dat de rente daadwerkelijk met een kwart procent wordt verhoogd of dat de Fed de rente ongemoeid laat als een `foto-finish'.

De stemming was zo onzeker, dat zelfs de telecom-branche zich relatief rustig hield. De afgelopen weken heeft de fusie- en overnamegolf in de branche een belangrijke rol gespeelde bij de dynamiek op de Europese beurzen. In Londen wist de FTSE-index met 0,2 procent te stijgen tot 6.547 punten. Koerswinsten van BP Amoco en de bank Lloyds TSB droegen bij aan de stijging van de index.

FRANKFURT

Op de Duitse beurs viel de handel hoegenaamd stil in afwachting van het rentebesluit in de VS. De DAX-index noteerde 0,2 procent lager op 5.848 punten.

PARIJS

Na twaalf achtereenvolgende slotrecords moest de CAC-index vanmorgen 0,3 procent terug op 5.163 punten, in afwachting van de gebeurtenissen in de VS vanavond. De consolidatie was af te lezen aan de koers van France Télécom, die in de laatste weken sterk is gestegen maar vanmorgen 2,3 procent naar beneden moest.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen met een klein verlies gesloten. Het Nikkei-gemiddelde kon de openingswinst van 0,3 procent niet vasthouden en zakte in de loop van de dag weg met 43 punten (0,2 procent) tot 18.155 punten. De vergadering van het Amerikaanse stelsel van centrale banken vanavond over een mogelijke renteverhoging deed beleggers in Tokio besluiten afscheid te nemen van hun aandelen. Hongkong wist 0,9 procent te stijgen, op basis van China's waarschijnlijke toetreding tot de WTO.

NEW YORK

De effectenbeurs op Wall Street was gisteren nauwelijks in beweging te krijgen, omdat beleggers de bijeenkomst van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, gepland voor vanavond, afwachten. Het Dow-Jonesgemiddelde sloot ruim acht punten lager op 10.761.

Op de vergadering van vanavond wordt duidelijk of de rente in Amerika omhoog gaat. De meeste hoofdfondsen kwamen nauwelijks van hun plaats, op enkele flinke verliezers na. McDonalds verloor 3,3 procent. Ook Microsoft moest omlaag en ging 2,45 procent goedkoper de vloer af. De Nasdaq, al dagenlang op recordjacht, maakte een pas op de plaats met een klein verlies op 3221 punten.