Independence Day

Er zijn wel meer films waarin de aarde een invasie van vijandige buitenaardse wezens weet af te slaan. Maar Independence Day laat er geen twijfel over bestaan wie gaat winnen. In de eerste vijftien minuten komen achtereenvolgens De Amerikaanse Vlag op de Maan, Het Iwo Jima Monument, Washington Memorial, Het Gelukkige Amerikaanse Gezin, Het Vrijheidsbeeld, Manhattan, Hollywood en Abe Lincoln voorbij. Daar kan de turboschotel van 550 kilometer doorsnee waarmee de aliens het aardse luchtruim binnenstomen, natuurlijk niet tegen op.

Goed, de aliens nemen een lichte voorsprong door Washington, New York en Los Angeles plat te branden met een laserstraal van honderd meter doorsnee. En OK, ze zijn in staat om 90 miljard lichtjaren te reizen. En ja, ze hebben een batterij IT'ers in dienst die weet hoe het aardse satellietnetwerk lam te leggen.

Maar tegenover een Amerikaanse president (een Golfoorlog-veteraan!) die verbeten `Nuke the bastards' zegt, staan ze natuurlijk machteloos. Om over Will Smith nog maar te zwijgen. Hoewel hij er net zo uitziet als de onnozele Fresh Prince of Bel Air, blijkt Will ineens een high tech gevechtspiloot met een carrière richting NASA. En als dan óók nog computergeleerde Jeff Goldblum ten tonele verschijnt, kun je het als Extra Terrestrial natuurlijk helemaal wel vergeten. Had Goldblum immers in The Fly al niet bewezen heel veel van sciencefiction af te weten? Arme aliens. Ze krijgen geen pootje aan de grond.

Hun eigen moederschip kan veertig schotels van elk 25 kilometer doorsnede opnemen. Maar tegen het aftandse ruimtescheepje (Roswell, 1947) van The Fresh Prince en The Fly staan ze natuurlijk machteloos. Knarsetandend moeten ze toezien hoe Jeff met zijn laptopje de hele vijandige vloot onschadelijk maakt en hoe Will een atoombommetje in de buik van het moederschip plant. Een oneerlijke strijd.

Het is niet te zien in Independence Day, maar de aliens zullen na de verpletterende veldslag ongetwijfeld het thuisfront geseind hebben voor versterking. Waarschijnlijk dat die nog net op tijd is voor Independence Day II `And now they're really Mad': Millennium Payback.

Tip aan de aliens: als jullie eindelijk een keer willen winnen van die Amerikanen, probeer het dan eens bij een kleiner, onafhankelijk filmstudiootje. Zonder steracteurs. Buiten Hollywood.

Independence Day (Roland Emmerich, 1996, VS), Fox, 20.30-23.15u.