Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Illegalen spelen bij profclubs

Zes clubs in het betaalde voetbal hebben jeugdspelers van buiten de Europese Unie onder contract zonder dat die over een tewerkstellingsvergunning beschikken. De spelers worden mogelijk door justitie het land uitgezet. Tegen de clubs is proces-verbaal opgemaakt omdat ze de Wet arbeid vreemdelingen hebben overtreden. Dit blijkt uit een rapport van de Arbeidsinspectie, die dit jaar een onderzoek heeft verricht onder alle 36 clubs in het betaald voetbal. Ook bleek dat bij acht spelers boven de achttien de vergunningen niet in orde waren.

Volgens de Arbeidsinspectie staan er in totaal achttien jongens van onder de achttien jaar uit Brazilië, Sierra Leone, Kameroen en voormalig Joegoslavië bij verschillende clubs, waaronder Feyenoord en Vitesse, zonder vergunning onder contract. Minderjarige spelers van landen buiten de Europese Unie kunnen in de regel geen werkvergunning krijgen. In het verleden werd alleen voor ,,uitzonderlijke talenten'', zoals de Nigeriaan Kanu bij Ajax en de Braziliaan Ronaldo bij PSV, een uitzondering gemaakt. Van de achttien jeugdvoetballers was een aantal slechts in het bezit van een toeristenvisum voor drie maanden.

De FBO, de werkgeversorganisatie van de clubs, ging er van uit dat de spelers als amateur actief waren, omdat ze alleen over een zogenoemd `koelkastcontract' beschikken. Dat houdt in dat het geld dat de spelers verdienen, wordt opgespaard tot hun achttiende. De economische politierechter in Arnhem oordeelde eind oktober echter dat voor een dergelijk contract wel een werkvergunning is vereist. Vitesse kreeg een boete van 3.000 gulden opgelegd omdat de club drie jeugdspelers uit Kameroen `illegaal' had ingezet.