EU vordert 125 miljoen terug van Landbouw

Nederland moet 125 miljoen gulden terugbetalen van de vergoeding die het van de Europese Unie heeft gekregen voor de bestrijding van de klassieke varkenspest. De Europese Commissie vindt dat Nederland fouten heeft gemaakt bij de bestrijding van de varkenspest in 1997 en vordert een deel van de tegemoetkoming van ruim 450 miljoen gulden terug.

Dat staat in een brief van Eurocommissaris Byrne (Consumentenzaken) aan minister Brinkhorst (Landbouw). De brief bevat het oordeel van de ambtenaren van het directoraat-generaal Landbouw van de Europese Commissie, dat wordt voorgelegd aan het Permanent Veterinair Comité in Brussel. De Europese Commissie neemt het definitieve oordeel van dit comité doorgaans over.

Minister Brinkhorst heeft vanmorgen laten weten het niet eens te zijn met de strafkorting. Hij wil andermaal de Europese Commissie uitleg geven over de bestrijding. ,,Er is geen enkele juridische basis om de Nederlandse declaraties te weigeren'', aldus een woordvoerder van de minister. De fouten die de Europese Commissie constateert, zoals het niet aanleggen van een zone rond bedrijven met varkenspest, hebben volgens het ministerie geen vergaande gevolgen voor de epidemie gehad.

De brief van Byrne is de derde in een reeks. Eerdere brieven van de Commissie aan Brinkhorst en diens voorgangers (in oktober 1997 en in februari 1998) stelden ook al dat Nederland een deel van de gedeclareerde vergoeding moet terugbetalen. Vooral Brinkhorsts voorganger Van Aartsen heeft altijd volgehouden dat Nederland niets verkeerds heeft gedaan bij de bestrijding van de varkenspest. De Commissie oordeelde echter dat de organisatie van het ministerie tekortschoot en Nederland financieel voordeel wilde halen uit de bestrijding van de pest.

De varkenspest heeft in totaal drie miljard gulden gekost. Het grootste deel van dat bedrag, bijna twee miljard gulden, ging op aan het opkopen van varkens.

DOSSIERwww.nrc.nl