Drie rechtszaken over voorkennis

Justitie gaat nog dit jaar drie voorkenniszaken voor de rechter brengen. Daartoe zijn inmiddels vijf verdachten door het Amsterdamse parket gedagvaard, zo heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) vanmorgen bevestigd.

Justitie wil geen namen van betrokken fondsen of personen bekend maken. Volgens goed ingelichte bronnen gaat het echter om handel met voorkennis in de aandelen van de bedrijven Pie Medical, een producent van medische appartuur, Flexovit, een fabrikant van slijpschijvenfabrikant en Van Dorp Despec dat actief is in papierwaren en kantoor- en schrijfartikelen. De strafzaken dienen 2 december (Pie Medical, één verdachte) en 9 december (Flexovit en Van Dorp Despec; beide twee verdachten).

De Pie Medical zaak is al langer bekend. In mei van dit jaar werd al bekend dat het OM een aantal managers van het in Maastricht gevestigde bedrijf verdenkt van voorkennis, voorafgaand aan de verkoop van het bedrijf aan Philips in 1995. De zaak kwam in 1996 aan het rollen na een aangifte van de toezichthouder op het effectenverkeer, de STE. Zomer 1997 werden drie personen gearresteerd. Uiteindelijk zal dus één verdachte voor de rechter worden gebracht.

Details over de voorkenniszaken Flexovit en Van Dorp Despec wil het OM niet verstrekken. Een woordvoerster van Van Dorp Despec in Nieuwegein bevestigde vanochtend wel dat ,,het om handel in ons fonds'' gaat. Bij de Flexovit-holding in Deventer was niemand bereikbaar voor commentaar.

Met de nieuwe zaken zullen dit jaar in voorkenniszaken acht personen voor de rechter zijn gebracht. Twee zijn er veroordeeld (Nedlloyd), één verdachte is vrijgesproken (BolsWessanen).

Overigens bevestigde justitie vanmorgen dat vorige week dinsdag in totaal zes verdachten zijn aangehouden in weer een nieuwe voorkenniszaak. Hoewel het OM geen naam van betrokken fondsen wil geven, is inmiddels bekend dat het om handel met voorwetenschap in aandelen van de uitzendorganisatie Content gaat. Alle zes de verdachten, vier werknemers van Content, één van branchegenoot Unique en een relatie van een van de Content-verdachten, zijn na verhoor weer vrijgelaten.