Clinton wil toetreding Turkije tot EU

De Amerikaanse president, Bill Clinton, heeft zich gisteren tijdens zijn bezoek aan Turkije uitgesproken voor een toekomstig Turks lidmaatschap van de Europese Unie.

,,De toekomst die we samen willen bouwen vereist een vooruitziende blik van onze andere (dwz. niet-Turkse red.) bondgenoten in Europa'', aldus Clinton in een toespraak tot het Turkse parlement in Ankara. Hij stelde dat Europa nooit compleet is ,,tenzij en totdat het Turkije omvat''. ,,De Verenigde Staten zijn geen lid van de EU, maar ik heb steeds gewild dat de Europese integratie sneller en sneller ging – met inbegrip van Turkije.''

De uitspraken van Clinton zijn in Turkije juichend ontvangen. In december buigen de leiders van de EU zich in de Finse hoofdstad Helsinki over de toetreding van Turkije. In Turkije wordt er al min of meer van uitgegaan dat het land op die top de status van `kandidaat-lid' zal krijgen. De opmerkingen van Clinton van gisteren worden niettemin gezien als een Amerikaans duwtje in de goede richting. De VS zijn al langere tijd voorstander van Turks lidmaatschap van de EU omdat Washington Turkije ziet als een bolwerk van stabiliteit in het Midden-Oosten. Lidmaatschap van de EU zal de stabiliteit van Turkije alleen nog maar doen toenemen, aldus Washington.

Het bezoek van Clinton ging gisteren gepaard met ongeregeldheden. Een groep demonstranten in Ankara riep leuzen als ,,Clinton rot op, want dit is ons land'' en ,,Weg met het Amerikaanse imperialisme''. De demonstranten behoorden tot kleine ultra-linkse groeperingen, waarvoor Washington het hart is van een mondiale kapitalistische samenzwering. De oproerpolitie voerde de demonstranten onmiddellijk vrij hardhandig af.

Zowel in Ankara als in Istanbul zijn in verband met het bezoek van Clinton en de top van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), later deze week, de veiligheidsmaatregelen aanzienlijk aangescherpt. Gisteren werd bij het Russische conculaat in Istanbul een staafbom gevonden. Deze werd door experts onschadelijk gemaakt voordat hij kon ontploffen. De verdenking valt op sympathisanten van de Tsjetsjeense zaak.

Het dodental van de aardbeving van vrijdag, die de stad Düzce als epicentrum had, is opgelopen tot 547, aldus het officiële Turkse persagentschap Anadolu vanmorgen. Duizenden mensen brachten vannacht in het rampgebied wederom de nacht in de buitenlucht door. De zoektocht naar overlevenden gaat voort, maar de kans die te vinden, wordt steeds kleiner.