Boomvrouw

Met de Noorse schilder wiens naam Gerrit Jan Zwier (NRC Handelsblad, 2 november) als Bergsteen heeft verstaan, zal ongetwijfeld Nils Nilsen Bergslien (Voss, bij Bergen, 1853 – Eidfjord 1928) zijn bedoeld. Hij was een neef van de beeldhouwer en medailleur Brynjulf Larsen Bergslien en de schilder Knud Larsen Bergslien en onder meer leerling van laatstgenoemde. Hij schilderde portretten, landschappen en voorstellingen uit de Noorse geschiedenis en was ook actief als beeldhouwer en medailleur. Hij geniet echter bovenal bekendheid als schilder en tekenaar van motieven uit de Noorse sagen- en sprookjeswereld, met name kobolden en elfen.

De in deze krant afgebeelde `Boomvrouw' is naar alle waarschijnlijkheid een voor Nils Bergslien karakteristieke voorstelling. Overigens vraag ik mij af of dit niet veeleer een tekening (pen en aquarel) dan een schilderij is. Misschien zelfs slechts een ingelijste reproductie, gezien de plaats waar het werk hangt.