Bestuur FC Volendam afgetreden

Het bestuur van FC Volendam is afgelopen nacht afgetreden en heeft daarmee de weg vrijgemaakt voor een laatste poging de eerstedivisieclub te behoeden voor een faillissement. Aanvankelijk zou de gemeente Edam-Volendam vandaag een deurwaarder naar de profclub sturen om de achterstallige huur van 309.000 gulden te innen. Volgens een woordvoerder van de gemeente zal de wethouder van Financiën, Jan Tol, de Raad van Commissarissen nog enkele dagen respijt geven om orde op zaken te stellen bij Volendam.

Vanavond komt de Raad van Commissarissen – opgericht om toezicht te houden op het bestuur van de voetbalclub – wederom bijeen om met de huidige sponsors, de leden van de businessclub en vertegenwoordigers van de supportersvereniging te bekijken hoe het gat in de begroting kan worden gedicht.Gisteravond laat besloot het bestuur onder leiding van voorzitter Ad Hoens de eer aan zichzelf te houden. Afgelopen week biechtte de eerder opgestapte vice-voorzitter Peter van de Rijt op dat hij een fictief sponsorcontract tussen Volendam en het bedrijf Denksport van valse handtekeningen had voorzien. Eerder had Van de Rijt de club opgezadeld met enkele onbetaalde rekeningen, onder meer van trainingsstages in Drenthe en Frankrijk.

Potentiële sponsors in Volendam weigerden de noodlijdende club te hulp te schieten zolang Van de Rijt, de voormalige trainer van de Amsterdamse amateurvereniging Buitenveldert, nog in het bestuur van FC Volendam zat. De Raad van Commissarissen had ook een ernstig conflict met het clubbestuur over zijn financiële beleid. Het conflict werd voor de rechtbank uitgevochten. Volgens perschef Cor Tol van FC Volendam ziet de Raad van Commissarissen na het aftreden van het bestuur voldoende perspectief nog deze week een bedrag van ruim acht ton te vinden om de schulden van de voetbalclub af te lossen.

De huurschuld van FC Volendam aan de gemeente bedraagt 309.000 gulden. Daarnaast staat reeds een bedrag van 500.000 gulden op de begroting van een shirtsponsor, die zich nog niet heeft gemeld. De perschef concludeert dat de voetbalclub niet alleen lijdt onder het falende beleid van het inmiddels demissionaire bestuur, maar ook onder de breuk in de coalitie tussen het CDA en Volendam '80. Mevrouw Veerman-Tol, namens die lokale politieke partij wethouder voor Sport, heeft op persoonlijke titel zitting genomen in de Raad van Commissarissen bij FC Volendam. In haar functie als wethouder heeft zij het huidige bestuur altijd gesteund.

Het CDA in de gemeente Edam-Volendam stelt zich op het standpunt dat de gemeenteraad de profclub al voldoende heeft geholpen door het stadion in Volendam voor 8,5 miljoen gulden over te nemen. ,,Zeven maanden geleden hebben wij onze nek uitgestoken voor de club. Nu is het de beurt aan anderen'', verklaarde CDA-wethouder Jan Tol vandaag in de Volkskrant.

Perschef Cor Tol van FC Volendam veronderstelt dat ,,de wethouder van Financiën nu een politiek spel opvoert, door te dreigen met een deurwaarder''. Cor Tol: ,,Maar ook de wethouder weet dat wel degelijk een maatschappelijk draagvlak bestaat voor profvoetbal in Volendam. Als de wethouder voet bij stuk houdt, komt daar een einde aan. Maar dan voorzie ik ook slechte verkiezingen voor het CDA en ik vermoed dat die partij het daarom niet zal aandurven bij onze club de stekker eruit te trekken.''

Het college van bestuur van de gemeente Edam-Volendam geeft de Raad van Commissarissen in elk geval nog even de tijd om de huurachterstand te voldoen. ,,De jongste ontwikkelingen bij FC Volendam geven aanleiding tot enig optimisme'', verklaarde gemeentewoordvoerder Cor Kwakman vanochtend. ,,De raad vergadert vandaag over de situatie bij FC Volendam. Maar ik voorzie dat de wethouder de vordering nog enkele dagen zal aanhouden om een nieuw bestuur in de gelegenheid te stellen nieuwe sponsors te vinden.''